Princ Filip o egzodusu Srba iz Hrvatske: Okrenimo se okupljanju

Princ Filip Karađorđević je rekao, povodom 25 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojne akcije “Oluja”, da je četvrt vijeka nakon tog zločina pravde i dalje malo, ali da se za nju Srbi moraju boriti zajedno.

“S tugom u srcu, delimo bol prognanih na današnji dan. U bolu, reči su teške i nema utehe, a pravde još manje, ako se za nju ne borimo zajedno. Ne zaboravljajući prošlost, okrenimo se okupljanju. Život će pobediti!”, poručio je princ Filip u saopštenju.

Vojno-policijska akcija “Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a, na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica, preko srpskih teritorija u BiH, krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” je iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je, u presudi iz februara 2015. godine, “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde, da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos