Srbija i Republika Srpska, na prelazu Rača, obilježili godišnjicu stradanja Srba u ”Oluji”…

Foto: Tanjug/screenshot/SRNA

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve nastradale i prognane Srbe, u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, na mostu u Sremskoj Rači, sreli su se srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, te predsjednica Srpske, Željka Cvijanović i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Dodik i Cvijanovićeva su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem.

U nastavku manifestacije obilježavanja, koju organizuju Srbija i Republika Srpska, patrijarh je služio parastos nastradalim Srbima, a potom je otkrivena spomen-ploča i položeni su vijenci, potom je usledilo obraćanje Dodika, umjetnički program i na kraju obraćanje Vučića.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluje”, piše:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spašavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika, u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju, našli su nadu, utočište i spas”.

Osim vrha Srbije i Republike Srpske, obilježavanju kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju djeca koja su prije 25 godina prešla u koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Pomenom nastradalim Srbima, koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, u Sremskoj Rači je počela ceremonija, posvećena sjećanju na nastradale i prognane Srbe iz Hrvatske.

Na mostu u Sremskoj Rači, pomen nastradalima uz patrijarha je služilo i sveštenstvo SPC.

Zbog pandemije virusa korona nije organizovano okupljanja građana kao prethodnih godina.

Nakon pomena, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, otkrili su na mostu preko rijeke Save, između Rače i Sremske Rače, spomen-ploču Srbima, ubijenim i prognanim u hrvatskoj akciji “Oluja” 1995. godine, kojom je izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda na prostoru današnje Hrvatske.

Dodik i Vučić su zatim, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču.

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić su odali počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kog se čuo zvuk zvona za upokojene.

Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježavaju 25 godina od operacije “Oluja”, u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000 Srba.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je rekao večeras u Sremskoj Rači, da je krivica Srba koji su stradali u Hrvatskoj, bila jedino to što su bili Srbi, pravoslavci.

“Danas smo se okupili povodom 25 godina od stradanja Srba u agresiji hrvatske vojske. Sabrali smo se da obeležimo jedan tužan i tragičan događaj, koji je doživeo naš nevini narod”, rekao je patrijarh Irinej nakon pomena nastradalima, koji je na mostu u Sremskoj Rači služio sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je ukazao, da je srpski narod taj tragični događaj doživio, ne od nekih i od nekog daleko, već od naroda sa kojim je govorio gotovo istim jezikom, sa gotovo istom vjerom, te vijekovima živio i dijelio i dobro i zlo.

“Jedina krivica srpskog naroda, koji je živeo u oblasti Hrvatske, bila je što su Srbi, pravoslavni po veri”, rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, to je srpski narod platio hiljadama i hiljadama svojih nevinih žrtava.

“Ta cena za svoje ime i svoju veru se životima plaća od 1941. godine. Na našu veliku žalost – plaća se i dan-danas”, naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je naglasio da je “Oluja” bila najtragičniji događaj za srpski narod u istoriji.

“Danas, kada obeležavamo 25 godina od strašnog stradanja našeg naroda, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda, uglavnom nejači, lišenih svojih domova i života svojih najbližih, ovaj događaj doživljavamo kao najtragičniji u našoj istoriji”, istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je ukazao i da taj događaj Hrvati slave kao najvrjedniji trijumf u svojoj istoriji, kao dan kada se ispunila želja njihovih vođa, da Hrvatska ne može da bude slobodna, dok u njoj živi 1,8 miliona Srba.

On je ukazao i da su od 1941. godine, pa do “Oluje”, Srbi u Hrvatskoj postali beznačajna manjina.

“Iako su Srbi mnogo postradali od Hrvata, kao pravi pravoslavci, ne žele im zlo. Po ugledu na Hrista spasitelja, koji je sa Časnog krsta oprostio onima što su ga razapeli, treba i mi da im oprostimo i da pravdu prepustimo pravednom Gospodu”, poručio je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je poželio da se zlo, kroz koje je prošao srpski narod, nikad ne ponovi – ni ovdje, niti bilo gdje u svijetu.

On je naglasio da je snaga srpskog naroda samo u jedinstvu.

“Neka Gospod pomogne da se ujedinimo, jer kao mali narod možemo opstati samo ujedinjeni i sjedinjeni. Oni, koji nas rasrbljuju – neka su daleko od nas. Naša snaga je samo u jedinstvu”, poručio je patrijarh srpski.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je rekao, da je Hrvatska akcijom “Oluja” pobila i istjerala Srbe, ali da Srbi neće nestati i da je osveta Srba što danas postoje.

Dodik je, obraćajući se u Sremskoj Rači na obilježavanju 25 godina od hrvatske akcije “Oluja”, podsjetio na stihove Branka Ćopića u pjesmi “Na Petrovačkoj cesti”, napominjući da je tako Ćopić pisao o zločinu fašista na Petrovačkoj cesti.

Ta pjesma je do 1995. godine bila pjesma o fašističkim zločinima iz Drugog svjetskog rata, a od 1995. godine to je, kaže Dodik, i pjesma o zločinu Hrvatske nad istim narodom, srpskim, na isti način, avionima, na istom mjestu i sa istom željom.

On je podsjetio, da su te 1995. godine, na Petrovačkoj cesti ubijeni i šestogodišnji Jovica Drča, devetogodišnja Nevenka Rajić, Žarko Rajić od devet godina i Darko Vuković, koji je imao 13 godina.

“Oni su nastradali isto kao i mala Marija i o njima, kao i o maloj Mariji, piše Branko Ćopić. I Marija i Jovica i Nevenka i Žarko i Darko su nas zavjetovali! Zavjetovali su nas da ne smijemo dozvoliti da se takvo zlo opet ponovi bilo kom srpskom djetetu, zavjetovali su nas da Srbi nikad više ne smiju biti izbjeglice”, rekao je Dodik.

On je naglasio da osveta Srba nije i neće biti smrt, nego je veća od toga.

“Naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, naša osveta je sloboda, naša osveta je mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i to što naš narod danas ima svoju slobodu, u svojoj Republici Srpskoj i svojoj Srbiji”, istakao je on.

Dodik je rekao, da je osveta Srba to što su danas zajedno, iznad ove rijeke Save, koja je vječni svjedok stradanja srpskog naroda, jer Sava protiče i kroz Jasenovac i kroz Gradišku i kroz Šabac i teče sve do Beograda.

“Na svom putu, ona postaje isto grobnica koliko i rijeka, počinje da plače isto koliko i šumi, njom teče krv isto koliko i voda, jer je ona bila svjedok mnogih naših stradanja kroz vijekove”, rekao je Dodik.

Svaka kap vode u Savi, svaka ptica koja ju je nadlijetala, svaka riba koja u njoj živi i svaki cvijet koji raste na njenoj obali su, kaže Dodik. svjedoci našeg stradanja.

“Naša osveta je što danas postoje Srbi, koji su se okupili da odaju poštu našim žrtvama, jer da su se ostvarili planovi, čiji je jedan dio bila zločinačka akcija `Oluja`, Srbi ne bi postojali”, istakao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je danas, 25 godina od najvećeg etničkog čišćenja u modernoj Evropi, kada je sa svojih ognjišta protjerano 250.000 Srba, vrijeme da se kaže, da je za svakog Srbina “Oluja” dio genocidnog plana o nestanku Srba, istog onog, koji je sprovodila Nezavisna Država Hrvatska.

Dodik je rekao da je “Oluja” dio kontinuiteta, koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine, kada su u Zagrebu organizovani pogromi Srba, kao i pokatoličavanja srpskog naroda od 1908. godine, a taj proces je nastavljen i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, da bi dobio ime Nezavisna Država Hrvatska i lice kroz svakog fašistu i ustašu.

“Taj proces i taj plan je dobio svoj rezultat kroz genocid u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom, Pagu i drugim našim stratištima. Taj proces je nastavljen u zadarskoj kristalnoj noći, 1991. godine, a svoj konačni cilj, nestanak Srba sa tog prostora, dobio je zločinačkom akcijom ‘Oluja'”, istkao je Dodik večeras u Sremskoj Rači, u obraćanju na obilježavanju 25 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj akciji “Oluja”.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio, da je prostor Dalmacije i Like, koji su Srbi naselili još u devetom vijeku, očišćen od Srba, isto kao i prostor Korduna, Banije i Slavonije, koji je srpski narod u većem broju naselio u 16. vijeku.

“Možda je najbolji primjer za to, da je ‘Oluja’ nastavak planova iz prošlosti, naš sunarodnik Ljuban Jednak iz Gline. Ovaj ponosni Srbin je jedini iz svog sela, 1941. godine preživio monstruozni ustaški zločin u glinskoj crkvi. Preživio je hrabri Ljuban ovaj zločin, tako što se ranjen prebacio među svoje mrtve sunarodnike, koji su bili pripremljeni za bacanje u jamu. Ljuban je to preživio i vratio se u svoju kuću, u Glini.

Preživio je Ljuban Jednak i teška svjedočenja protiv ustaškog zločinca Artukovića, nakon kog se vratio u svoju kuću, u Glinu. Preživio je Ljuban i 26. jun 1991. godine, kada su ustaše najviše pucale na njegovu kuću, jer su znale da je on jedini živi svjedok monstruoznog zločina onih, čiji oni plan nastavljaju. I nakon toga se Ljuban Jednak vratio u svoju kuću, u Glinu”, podsjetio je Dodik.

On je naglasio, da je Ljuban Jednak sigurno bio ponosan i kada ga je patrijarh Pavle odlikovao i poljubio mu ruku, a samo četiri dana nakon toga, došla je “Oluja”, nakon koje se Ljuban nije vratio kući u Glinu, već je umro u Beogradu, kako kažu, od tuge.

Dodik je rekao da mu nikad neće biti jasno, zašto se neki okupljaju da slave datume, kada je stradao srpski narod.

“Uvijek kada se ovako okupljamo zajedno, ne kao dvije srpske države ili predsjednik Vučić i ja kao dva predstavnika naroda, već da zajedno, kao narod obilježivo ovakve i slične datume iz naše istorije, a kada u isto vrijeme vidimo druge, naše komšije da slave, uvijek pomislim da se mi okupljamo ili da obilježimo početak naših borbi za slobodu, a ti datumi nisu u vezi sa bilo čijim stradanjem, ili se okupljamo da se sjetimo naših stradanja”, rekao je on.

Dodik je naglasio, da su svi datumi koje Srbi obilježavaju, i Prvi srpski ustanak, i Dan primirja u Prvom svjetskom ratu i Dan sjećanja na žrtve Jasenovca i 9. januar 1992. godine, kada je prgolašena Republika Srpska, Dan sjećanja na žrtve NATO agresije, datumi koji se tiču srpskog naroda, njegove slobode i stradanja.

“Pitam se, kako neko može, kao sebi važan datum, da obilježava dan kada je protjerano 250 hiljada ljudi, kada je spaljeno 20 hiljada kuća i kada je ubijeno više od 2.000 ljudi, od kojih 1.500 civila. Kako neko to može da slavi”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako su u Hrvatskoj pomislili da će im ulazak u EU sakriti tragove nečovještva, prevarili su se, jer dovoljno bi bilo, da bilo ko iz Evrope ili svijeta obavi dva popisa tog vremena i da uporedi brojke i upita se, kako je samo deset godina poslije, nekoliko stotina hiljada Srba manje na prostoru današnje Hrvatske.

On je upitao, kako neko to može zvati dan “domovinske zahvalnosti”, kome se ta zahvalnost upućuje, da li onima koji su nosili simbole, na kojima je pisalo “za dom spremni”, za šta im je ta domovinska zahvalnost, zar za to što su zapalili 20.000 kuća, ubili 1.500 žena, djece i starih i za to što su protjerali 250.000 Srba sa njihovih ognjišta?

“Ako im je za to domovina zahvalna, to dovoljno govori i o tom danu i toj zahvalnosti i o toj zemlji”, rekao je Dodik, ističući da su sa “Olujom” pobili i istjerali Srbe, ali da srpski narod nije nestao, niti će nestati, niti ima te oluje i uragana i drugih, koji može izbrisati sa lica zemlje narod, u čije temelje je uzidan kosovski zavjet, a u biće Svetosavlje i koji toliko ljubi slobodu, da je za nju stradao vijekovima.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos