Srbija – RS – “Oluja”: Imena srpskih mučenika na površini rijeke Save…

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, večeras će na površini rijeke Save, kod mosta u Sremskoj Rači, hologramom biti prikazana imena srpskih mučenika, a na nebu hologram Bijelog anđela.

Biće otkrivena i spomen ploča, prvo obilježje nastradalim Srbima tokom “Oluje”, koju će na mostu na Sremskoj Rači otkriti predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spašavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika, u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju, našli su nadu, utočište i spas”, piše na ploči.

Srbija i Republika Srpska, obilježiće večeras 25 godina od akcije “Oluja”, u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000. Na skupu, koji će početi u 19.30 časova, neće se govoriti samo o žrtvama “Oluje”, nego uopšte o stradanju srpskog naroda.

Ovogodišnja komeomracija nosi naziv – “`Oluja` je pogrom, otadžbina neće zaboraviti”, kako bi se poslala snažna poruka da matica osjeća bol svih Srba, ma gdje se oni nalaze, pišu “Večernje novosti”.

Obilježavanje će početi susretom Dodika i Vučića na mostu na Sremskoj Rači, otkrivanjem spomen-ploče, minutom ćutanja i polaganjem vijenaca.

Dodik i Vučić će se sresti i sa Njegovom svetošću patrijarhom Irinejem, koji će služiti parastos nastradalima u “Oluji”, a zatim održati besjedu.

Nakon toga bi trebalo da bude pročitan citat iz optužnice, u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je operacija “Oluja”, u ljeto 1995. godine, bila udruženi zločinački poduhvat, sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljena da protjera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine.

Poslije toga je predviđeno obraćanje Dodika, potom i Vučića, a govor bi trebalo da održi i Suzana Bila, slijepi svjedok progona iz izbjegličke kolone.

Obilježavanju će prisutvovati i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Dio kulturno-umjetničkog programa, biće posvećen stradanju Srba iz Krajine, kao i recitovanju stihova Branka Ćopića –  “Na Petrovačkoj cesti”, na kojoj su nastradali Srbi u Drugom svjetskom ratu i poeme “Stojanka majka Knežopoljka”, Skendera Kulenovića, koja je svjedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima.

Stihove će recitovati glumac, Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci, Radenka Ševa, dok će dječji hor izvesti – “Cveti slave”, Vladislava Petkovića Disa, kao svjedočanstvo generacijskog stradanja Srba.

Za muzički dio programa je zadužen Slobodan Trkulja, a priče o strašnim stradanjima Srba u Hrvatskoj, pratiće zvuci koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa, hučanja vjetra.

Ove godine neće biti masovnog okupljanja na obilježavanju, zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, ali na prenosu RTS-a, gledaoci će moći da vide na površini rijeke Save hologramski ispisana imena desetina nastradalih Srba, dok će na nebu biti hologramski prikaz Bijelog anđela.

Vučić je ranije najavio, da će biti izgrađen i spomen-park srpskim žrtvama, čiju izgradnju su dogovorili Srbija i Republika Srpska.

Vojno-policijska akcija “Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH, krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” je iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je, u presudi iz februara 2015. godine, “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde, da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos