Hrvatska – Knin – “Oluja”… Plenković: Žalimo zbog stradanja Srba

Hrvatski premijer i lider HDZ-a, Andrej Plenković, poručio je u Kninu da Hrvatska “žali zbog žrtava ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane” i da se s tugom prisjeća stotina hiljada prognanika, koji su protjerani sa svojih ognjišta.

U govoru povodom obilježavanja hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, Plenković je rekao da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba.

“Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane… Svjesni smo da je naša pobjeda u `Oluji` bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama”, rekao je Plenković.

On je rekao da je “Hrvatska osigurala veliki napor da obezbijedi povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti”.

Plenković je rekao da treba iskazati pijetet prema nedužnim srpskim žrtvama, ali to očekuje i “od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama”.

“Svi zločini, koji ne zastarijevaju, nastaviće se procesuirati”, rekao je Plenković.

Hrvatska akcija “Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane, na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica, preko srpskih teritorija u BiH, krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, iz svojih domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je, u presudi iz februara 2015. godine, operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde, da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos