Turizam – Pale: Proširenje turističke ponude pećine Orlovača

Foto: SRNA

Na lokalitetu speleološkog kompleksa, pećine Orlovača u Sumbolovcu, kod Pala, počeli su pripremni radovi za izgradnju amfiteatra, za obuku speleologa i terase za odmaranje preko rječice Sinjeve, s ciljem promocije i razvoja turizma, te kako bi ovaj spomenik prirode bio još privlačniji, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, Mladen Samardžić.

On je naveo da će planirani dodatni sadržaji obuhvatati i feratu, viseći most, smjerove za speleološku obuku, projekat upoznavanja učenika osnovnih škola sa speleološkim tehnikama, organizovanje istraživanja pećine i spuštanje niz stijene sa profesionalnom opremom.

Samardžić je istakao i da je plan, da se vidikovac koji se nalazi na vrhu pećine, spoji sa feratom uz stijenu Orlovače, u dužini 100 metara.

On je napomenuo da je urađen plan i program upravljanja pećinom za narednih par godina i da se u skladu s tim prave dodatni sadržaji, što su podržali načelnik opštine Pale, Boško Jugović i Miroslav Simović, direktor Kulturnog centra Pale, ustanove koja upravlja pećinom Orlovača, koja je spomenik prirode.

“U toku ove godine smo uspjeli da uradimo vidikovac, do kog se dolazi stazom zdravlja, čija je dužina pet kilometara, kao i suvenirnicu. Takođe, biće urađen parking i jedna okretnica za autobuse, čega do sada nije bilo”, naglasio je Samardžić.

Direktor Kulturnog centra Pale, Miroslav Simović, rekao je da nastoje da prošire turističku ponudu i turističke kapacitete ove pećine, dodavši da je u planu pravljenje ferate – ekstremniji vid turizma, uz mogućnost penjanja uz stijene, koje će biti spojene visećim mostom, na stijeni iznad pećine.

On je naveo da će praviti jedan mini-amfiteatar, gdje će se održavati speleološka predavanja i obuka za mlađe, kako bi mogli istraživati pećinu.

“Ulazimo u projekat pravljenja terase, gdje će svi posjetioci imati mogućnost da sjede, uživaju u ljepotama i čekaju svoj red za obilazak pećine”, kaže Simović.

On je zahvalio saradnicima, posebno Samardžiću, koji više od 10 godina radi na poboljšanju ponude pećine Orlovača, te da uz pomoć načelnika opštine, Jugovića, otpočinju projekte.

Jugović je naglasio, da će Svjetska banka finansirati projekat izrade strategije turizma opštine Pale, za šta će izdvojiti 100.000 KM, a koja će odrediti na koji način će pećina biti korišćena, u smislu njene zaštite.

“Izvršili smo određena preusmjeravanja sredstava namijenjenih Kulturnom centru i dogovorili da dio bude usmjeren za sanaciju okolnog terena, izgradnju određenih sadržaja koji mogu doprinijeti i upotpuniti turističku ponudu pećine. Dodatni sadržaji biće rađeni paraleno sa izgradnjom pristupnog puta, koji treba ovih dana da počne”, rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, cilj je da u ovoj i idućoj godini i sa drugim pećinama na području Pala, bude upotpunjen dio speleoloških aktivnosti pećine Orlovača.

Jugović je istakao, da lokalna zajednica podržava sve ono što se radi u vezi sa unapređenjima turističke ponude pećine Orlovača, posebno dodatni sadržaji, koji imaju perspektivu u turizmu, koji je pogođen u doba virusa korona.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos