Godišnjica: 75 godina od bačene atomske bombe na Nagasaki…

Danas se obilježava 75 godina, od kada su Amerikanci bacili atomsku bombu na japansku grad Nagasaki.

To je bila druga atomska bomba, nakon što je prva bačena 6. avgusta, na grad Hirošimu. Ovim napadima je okončan Drugi svjetski rat.

Prema nekim procjenama, u Hirošimi je poginulo 140.000, a u Nagasakiju najmanje 74.000 ljudi.

Od nuklearne radijacije, koja je oslobođena ovim bombama, umrlo je više hiljada ljudi u sedmicama, mjesecima i godinama koje su uslijedile.

Japan je 14. avgusta 1945. godine potpisao bezuslovnu kapitulaciju.

Povodom 75 godina od japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu, japanski premijer Šinzo Abe, neće posjetiti hram Jasukuni posvećen stradalima u ratu, javila je novinska agencija DŽidži.

Ovaj hram, posvećen Japancima koji su poginuli u proteklim ratovima, uključujući Drugi svjetski rat, vidi se kao simbol kontroverze, u vezi sa sukobima u istočnoj Aziji.

“On će dati lični poklon hramu, kao lider vladajuće Liberalno-demokratske partije, što je činio i prethodnih godina”, rekli su izvori.

Od 1978. godine, u ovom hramu se odaje pošta i ratnim zločincima takozvane “Klase A”, koji su osuđeni na sudu 1948. godine.

Abeova posljednja posjeta ovom svetilištu, u decembru 2013. godine, ubrzo nakon stupanja na dužnost, izazvala je bijes Kine i Južne Koreje, koji te posjete vide kao znak da se Japan nije pokajao zbog svoje militarističke prošlosti i ratnih zločina.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.