Jezik i pismo: Srpskim jezikom i ćirilicom se čuva nacionalna bezbjednost

Profesorka na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Biljana Samardžić, izjavila je da, ulažući u srpski jezik i književnost, kao i u ćirilicu, Srbi ulažu u svoju nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima.

Samardžićeva je ocijenila izuzetno dobrim potezom, najavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da bi u parlamentima Srbije i Republike Srpske trebalo podržati Zakon o zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma i to u gotovo istovjetnom tekstu.

“Lingvisti su predložili kako zaštititi jezik i pismo, a politika je stala iza toga. Srpski jezik je naš identitetski jezik i moramo biti svjesni da, braneći ga, u stvari branimo i naš identitet”, navela je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, politika nikad ne može biti iznad lingvistike, ali ni lingvistika ne može bez politike.

“Nikad se nismo zapitali, zašto narodi mnogo veći od nas i narodi kojima se divimo i koji drže do nacionalnog, imaju mnogo veći broj časova maternjeg jezika u nastavnom planu i programu. Na primjer, Francuzi imaju devet časova na sedmičnom nivou, Rusi isto, a mi maksimalno četiri časa”, istakla je Samardžićeva.

Profesorka na Filozofskom fakultetu je navela kao primjer da se u Rusiji čuva ruski jezik povećanim brojem časova, te da ima natpredmetni status.

“Kod nas nikad nisam vidjela da Rajfajzen banka piše na ćirilici, a u Moskvi jesam”, rekla je Samardžićeva.

Ona je ukazala da bi trebalo raditi na povećanju broja časova, kako bi bili zaštićeni srpski jezik i književnost.

“Ne kaže se džaba, da je ulaganje u maternji jezik i književnost, ulaganje u nacionalnu bezbjednost. Tako i mi moramo biti svjesni, ako ulažemo u srpski jezik i književnost i u našu ćirilicu, da ulažemo, u stvari, u nas i u našu nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima”, poručila je Samardžićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je nedavno, nakon susreta sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Banjaluci, da je dogovoreno da se radi na Zakonu o zaštiti ćirilice i srpskog jezika, kako bi se dao doprinos srpskom jeziku i pismu.

On je najavio da će narednih mjeseci biti razgovarano o zajedničkom nacionalnom i identitetskom projektu zaštite ćirilice, da se doprinese značaju srpskog jezika i pisma.

Vučić je rekao, da će Srbija i Srpska dogovoriti Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma i da vjeruje da će to podržati sve stranke u oba parlamenta, koji će taj Zakon usvojiti u istovjetnom tekstu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos