Auto-litija od Beograda do Crne Gore, 23. avgusta

Auto-litija, u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, krenuće 23. avgusta iz Beograda i ići gotovo do granice sa Crnom Gorom, najavio je predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore, sa sjedištem u Beogradu, Željko Čurović.

Čurović je rekao, da će se učesnici litije okupiti 23. avgusta u 7.00 časova, na parkingu ispred beogradskog Centra “Sava”, odakle će krenuti put manastira Kumanica, koji se nalazi gotovo na samoj granici Srbije i Crne Gore.

Očekuje se da bi litija, čiji je organizator i nosilac Savez Srba iz Crne Gore, trebalo da stigne do Kumanice do 13.00 časova.

On je za “Sputnjik” naveo, da će se tamo okupljenima obratiti Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a biće organizovan i kulturni program.

Čurović je naglasio da je cilj, da se da podrška zaštiti, ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori.

“Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što jeste ljudsko”, objasnio je Čurović.

On je poručio, da niko ne treba da se plaši manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da “floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze sa Srbima”.

“Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru, ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa”, rekao je Čurović.

Čurović je istakao da učesnici litije žele da upute jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima i apel, da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako bi na vlast došli “normalni ljudi, koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima”.

“Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama, prijateljima Srbima, da izađu na izbore, jer 30. avgusta jeste `dan D`. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori”, poručio je Čurović.

U Crnoj Gori je, podsjećamo, krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata, izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona je naišlo na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos