Klima: Prošla godina – među tri najtoplije!

Meteorolozi ističu, da je 2019. godina bila jedna od tri najtoplije godine od početka mjerenja, a da su je obilježili otapanje glečera, rast nivoa mora, šumski požari, toplotni talasi i suša.

Naučnici su godišnji izvještaj o klimi, objavili u “Biltenu Američkog meteorološkog društva”.

Iza ovog elaborata stoji 528 klimatologa iz 61 zemlje i oni navode da su samo 2015. i 2016. godina bile toplije od 2019. godine.

Svaka je decenija, od 1980. godine, bila toplija od prethodne, a posljednja /od 2010. do 2019. godine/ bila je za oko 0,2 stepena Celzijusova toplija od prethodne.

Tokom 2019. godine /32. godinu zaredom/, smanjivala se masa planinskih glečera, temperature jezera su bile iznad dugogodišnjih prosjeka, a temperatura vječitog leda je nastavila da raste.

Takođe, tokom prošle godine, globalni nivo mora je postavio novi rekord, osmu godinu uzastopno i dostigao 87,6 milimetara iznad prosjeka.

Povećana je i emisija gasova staklene bašte, koja je doprinijela klimatskim promjenama i zagađenju.

Emisija ugljen-dioksida je porasla za 2,5 čestica na milion, a metana za 9,2 čestica na milijardu.

Veliki broj ekstremnih pojava, poput šumskih požara, toplotnih talasa i suše, povezan je sa porastom globalne temperature, objašnjava Robert Dan, iz britanske Meteorološke službe, koja je učestvovala u izradi izvještaja.

U svijetu raste pritisak na Vlade, da učine više, kako bi bila ograničena emisija gasova staklene bašte i povećani izgledi za zaustavljanje rasta globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusovih, što je cilj koji je zacrtan Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos