Austrija – Kurc: Ogroman priliv virusa iz Hrvatske!

Austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, poručio je da na granicama želi strožije kontrole povratnika s ljetovanja, jer je ogroman priliv virusa korona iz Hrvatske.

“Sadašnje brojke su zabrinjavajuće. Moramo učiniti sve što možemo, da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana”, rekao je Kurc.

On je dodao, da povećanje nije iznenađujuće, s obzirom na to da su u toku godišnji odmori.

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske će od ponedjeljka morati da pokažu negativan test na virus korona ili da se u roku od 48 časova podvrgnu testiranju.

Hrvatska je ponovo uvršćena na listu rizičnih zemalja, nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih virusom korona, a odluku o tome je donijela austrijska Vlada.

Rizična područja obuhvataju kontinentalni dio Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja, ljudi moraju imati negativan test na virus korona, koji nije stariji od 72 časa ili moraju u desetodnevni karantin.

Austrijski mediji javljaju, da su mnogi njihovi građani odlučili da ignorišu upozorenje Vlade, te su se zaputili na godišnji odmor u Hrvatsku.

Na ulazu u Sloveniju iz Austrije, kod tunela Karavanke, juče prije podne se čekalo i do tri sata. U ranim poslijepodnevnim časovima, kolona je bila duga čak 17 kilometara.

Prema informacijama austrijskog Ministarstva spoljnih poslova, u Hrvatskoj se zvanično na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. Vlasti istovremeno smatraju da je ova brojka višestruko veća.

“Mi polazimo od toga, da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljana”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Austriji je juče zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je 282.

Od početka epidemije, pozitivno na virus korona je bilo nešto više od 23.000 osoba.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.