Herceg Novi: Otvoren “Trg ćirilice”…

Foto: SRNA

U Herceg Novom je juče otvoren “Trg ćirilice”, manifestacija koja svojim programom čuva srpski jezik i ćirilično pismo, slobodu ispovijedanja pravoslavne vjere i pravo na podizanje i čuvanje pravoslavnih hramova.

Predsjednik opštine, Stevan Katić, je rekao da je ova manifestacija naročito značajna u vrijeme kada traje borba za očuvanje svetinja i ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Sa ovogodišnjeg `Trga od ćirilice` će jasno odjekivati poruka – `Ne damo svetinje!”, istakao je Katić, te izrazio zadovoljstvo jučerašnjom proslavom slave grada – Svetog arhiđakona Stefana.

Katić je zahvalio i Njegovom preosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Toploj.

Prvo predavanje je održao mitropolit Amfilohije, o temi “Sveti Petar Cetinjski”, koji je izrazio nadu da će ovogodišnja manifestacija uroditi bogatim plodovima, kao djela velikana koji se na njoj obilježavaju.

“Sjećamo se stodevedesetogodišnjice Svetog Petra Cetinjskoga, sedamdesetogodišnjice upokojenja velikog patrijarha ispovjednika Gavrila Dožića”, rekao je vladika i najavio štampanje memoara patrijarha Gavrila Dožića, koji će biti promovisani u Morači, u okviru ove manifestacije.

Mitropolit je naglasio, da je ovaj jubilej naročito bitan za Crnu Goru, gdje se pojavila struja neznavenih ljudi, koji hoće da stvaraju neku svoju crkvu, kao da Crkva na ovim prostorima ne postoji već 800 godina.

“Rekao bih da ovi sada, koji stvaraju novu Crnu Goru, koja nije više ni Crna Gora nego Montenegro, znaju da nema Crne Gore bez Crkve. Pošto nemaju snage, niti razuma, niti savjesti da se vrate, kao što su se mnogi vratili, misle da stvore svoju crkvu. Bezumlje kakvog nema u Evropi, da sekularna i ateistička vlast stvara svoju crkvu”, rekao je mitropolit.

O optužbama da ne poštuje vlast, mitropolit Amfilohije je rekao da to nije tačno, da Crkva poštuje vlast, ali da ne poštuje odluku svakog vlastodršca.

“Ne mogu vlastodršci sebe poistovjećivati sa državom Crnom Gorom, a to je ono što se sad događa. Crkva je ovaj narod, sveštenstvo, a država je Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac, Kralj Nikola i ovaj narod”, istakao je vladika Amfilohije.

U bašti Muzeja sinoć je održano poetsko veče – “Čekaj me, ja ću sigurno doći”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos