Liga nacija: Tumba zadovoljan bodom protiv Turske, Tadić nije

Foto: Reuters

Tumbaković kaže: Nismo primili gol i uzeli smo bod, idemo ka nekim boljim stvarima. Selektor Srbije zadovoljan osvojenim bodom…

Više od 40 minuta je Srbija bila sa igračem manje, posle isključenja kapitena Aleksandra Kolarova, ali srećom po ”Orlove”, fudbaleri Turske nisu uspeli da materijalizuju totalnu inicijativu na travnjaku stadiona ”Rajko Mitić”.

Srbija posle gotovo dve godine nije primila gol, a osvojila je i prvi bod u novom izdanju Lige nacija. Selektor, Ljubiša Tumbaković, kaže da je uprkos jednom bodu iz dva meča, video neke pozitivne stvari, ali najvažnije mu je da je posle deset meseci ekipa ponovo bila na okupu.

“Nismo primili gol i osvojili smo bod. Čudna utakmica, nepredvidiva. Turska je promenila ceo sastav u odnosu na meč protiv Mađarske. Naši igrači nisu ni u tonusu takmičenja, ni treninga, jer ne igraju klupske sezone. Idemo ka nekim boljim stvarima”, smatra Tumbaković.

Iskusni strateg poručuje, da je u ovih nekoliko dana zajedničkog rada, kao i na terenu, video neke stvari koje mu ulivaju samopouzdanje, da bolji dani za Srbiju dolaze.

“Zadovoljan sam ovim okupljanjem, jer deset meseci nismo bili zajedno. Bili smo zajedno pet-šest dana i mogao sam da vidim ono što bismo želeli da napravimo u budućnost. Nedovoljno vremena da se napravi neka prepoznatljiva igra”.

Priznaje selektor Ljubiša Tumbaković – nije bilo dobro. Ni u Rusiji (1:3), a još manje protiv Turske u Beogradu (0:0).

Očekivao je srpski selektor bolju igru od svojih pulena, ali priznaje, da za ono što je reprezentacija prikazala, nije zaslužila visoku ocenu.

Najveća briga je što Srbija nije pokazala nikakav napredak u igri, a vremena, ni mečeva za uigravanje pred utakmicu godine u Oslu sledećeg meseca, više nema.

“Ovaj septembarski termin smo shvatili kao ključni za našu pripremu, za pravljenje atmosfere i ambijenta za meč sa Norveškom. Bilo je protiv Rusije nekih boljih detalja, nego na meču sa Turskom, u prvom poluvremenu nismo imali željenu energiju, nismo ulazili u igru iz pasa, kao što sam tražio, da budemo dominantni u posedu. A onda se u drugom poluvremenu namestilo da igramo sa fudbalerom manje. Ono što je dobro, ako je nešto dobro, jer moram da budem realan i da kažem da nismo mnogo pokazali, jeste htenje sa igračem manje. Nismo primii gol, ali ostaje veliki problem u organizaciji igre”, priznao je Tumbaković.

Ne zamera srpski selektor Kolarovu na dobijenom crvenom kartonu.

“Mislim da tu nema mesta za kritiku. Ako je negde pogrešio, to je bilo kod prvog žutog kartona. Ono što je pokazao u prvom poluvremenu je bilo jako dobro, on na toj poziciji igra i u svom klubu”.

Svestan je Tumbaković šta je najveći problem u igri Srbije.

“Ako smo negde napravili grešku, onda je to u veznom redu. Tu moramo da budemo ubedljiviji, da imamo brži protok lopte, da sa više igrača idemo napred. Optimizma i dalje ima, jer ovo nije naša prava slika, imali smo samo nekoliko zajedničkih treninga. Očekujem da sve bude bolje, kad igrači budu imali više utakmica u nogama u svojim klubovima”.

Srbiju kroz mesec dana čeka baraž utakmica Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo, protiv Norveške.

Tadić ističe: Moramo da se pogledamo u ogledalo i shvatimo da se fudbal igra loptom.

“Želja i htenje nisu sporni, ali napad mora da počinje od odbrane, a odbrana od napada”, uverava “desetka” srpske reprezentacije.

Još jedna razočaravajuća partija reprezentacije Srbije u Ligi nacija. Remijem sa Turskom u Beogradu, srpska selekcija je stigla tek do prvog boda iz dva meča, ali da bi se uopšte nečemu nadali, izabranici Ljubiše Tumbakovića će morati da poprave dosta toga u igri, jer 8. oktobar i meč sa Norveškom u baražu za Evropsko prvenstvo, je sve bliži.

Da mnogo toga nije štimalo u igri ”Orlova”, saglasan je i Dušan Tadićjedan od najboljih pojedinaca selekcije Srbije u meču protiv Turske.

Pre svega, prvo poluvreme nismo igrali uopšte dobro. Jednostavno, moramo da se pogledamo u ogledalo, da shvatimo da se fudbal igra loptom. Želja i htenje nisu sporni, ali napad mora da počinje od odbrane, a odbrana od napada. Moramo da igramo, da spojimo par pasova i onda možemo da napravimo problem bilo kojoj reprezentaciji, ali ako to ne uradimo, to se neće desiti. Toga moramo da budemo svesni“, istakao je Tadić nakon meča za Sport Klub.

Baš kao i selektor Tumbaković, fudbaler Ajaksa je kao jednu od pozitivnih stavki istakao činjenicu, da je Srbija konačno uspela da sačuva mrežu i to sa igračem manje na terenu, ali je još jednom ukazao i na one loše strane, kojih je bilo mnogo više.

“Isto tako, kada vršimo presing, krećemo od napadača. Ako ne radimo to dobro, odbrana će biti izložena. Sve moramo da radimo zajedno, da se pogledamo u ogledalo i da imamo više ličnosti, jer igramo fudbal zato što ga volimo. Lopta treba da bude naš prijatelj, a ne neprijatelj. Sigurno da nije izgledalo kako smo hteli, da uvek želimo više, ali dobro, ovu utakmicu smo skoro čitavo drugo poluvreme igrali sa igračem manje, tako da je dobro što u toj situaciji nismo primili gol i što smo sačuvali nulu, ali očekujem da pružimo još mnogo, mnogo više”, zaključio je Tadić.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.