Tek peti slučaj diskvalifikacije u istoriji! A mnogima su progledali kroz prste…

Foto: Reuters

Samo četvorica tenisera su ranije ispadali sa turnira…

Diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US Opena je udarna sportska vest u svetu.

Cela planeta je u šoku šta se desilo u Njujorku i kako je Srbin izbačen sa turnira. Jasno, pravilnik kaže da može da usledi diskvalifikacija, ako teniser pogodi lopticom ili udari nekoga, dok se poen ne igra. Ali, ta pravila se najčešće nisu ovako striktno primenivala. Pogotovo kada je u pitanju svetski broj jedan i najbolji igrač planete.

Do sinoć i Novakovog slučaja, samo pet puta u Open eri se desilo, da igrač bude diskvalifikovan na Grend slem turnirima u singl konkurenciji.

Džon Mekinro – Australijen Open (1990.)

Karsten Arijen – Roland Garos (1995.)

Džef Tarango – Vimbldon (1995.)

Štefan Kubek – Rolan Garos (2000.)

Novak Đoković – US Open (2020.)

Ali, mnogo više je bilo slučajeva, kada su sudije rešavale da progledaju igračima kroz prste i da se striktno ne drže pravilnika.

Možda i najbolji primer je, kada je Giljermo Korija u polufinalu Rolan Garosa 2003. godine, ljutito bacio reket i pogodio njime dečaka koji sakuplja loptice. Nije diskvalifikovan i sve se završilo zagrljajem i poklonom za dečaka.

Poslednji ovakav primer diskvalifikacije je viđen u ferbuaru 2017. godine, na duelu Dejvis kupa između Kanade i Velike Britanije, u Otavi, kada je domaći teniser, Denis Šapovalov, diskvalifikovan, jer je u napadu besa ispalio lopticu prema glavnom sudiji i pogodio ga u glavu.

Pre sedam dana, Slovenac, Aljaž Bedene, je na US Openu iz besa pogodio kamermana i nije diskvalifikovan. Različiti aršini, čak i u Njujorku, ove godine.

Sportska planeta je u šoku, posle diskvalifikacije Novaka Đokovića sa US Opena. Iako je supervizor US Opena doneo odluku da Đokovića eliminiše, pozivajući se na pravilnik, većina ljubitelja sporta smatra da je odluka bila preoštra i loša.

Pravilnik kaže, da igrači u tenisu ne smeju da svojim ponašanjem ugrožavaju bilo koga drugog, na lokaciji trunira.

“Igrači ni u kom trenutku ne smeju fizički zlostavljati nijednog zvaničnika, protivnika, gledaoca ili drugu osobu na lokaciji turnira. Sudija, u konsultaciji sa šefom supervizora Grend slema, može proglasiti diskvalifikaciju zbog bilo kog pojedinačnog kršenja ovog kodeksa”, piše u pravilima.

Međutim, problem je kako se pravila primenjuju.

Pre samo sedam dana, na US Openu je viđena slična scena. Možda i gora.

Slovenački teniser, Aljaž Bedene, je posle izgubljenog poena, u besu udario lopticu, koja je pogodila kamermana. Naravno, nije to uradio namerno. Prišao je i izvinio se. Prošao je bez diskvalifikacije, iako je fizički ugrozio drugu osobu na lokaciji trunira.

Ali, u Đokovićevom slučaju je pravilnik striktno primenjen. Kao da je neko jedva dočekao da se proslavi ovom nepopualrnom odlukom.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.