Njemačka – istraživanje: Noćne smjene izazivaju bolesti srca i rak!

Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi, da rad u noćnoj smjeni izaziva razne poremećaje u organizmu i bolesti, poput tumora.


Ingo Fice, rukovodilac Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja, u berlinskoj bolnici “Harite”, ističe da su osobe, koje često rade noću, podložnije bolestima srca i cirkulacije, među kojima su visok krvni pritisak i srčane aritmije.

Takve osobe mogu da pate i od metaboličkih poremećaja, a naučne studije ukazuju i na druge potencijalne opasnosti.

Na osnovu onoga što je do sada zaključeno, rad u noćnim smjenama vjerovatno utiče na stvaranje tumora.

Imuni sistem se noću oporavlja, ali kod osoba koje često rade noću, a danju ne spavaju kvalitetno, ne funkcioniše dobro.

Čak i ako se pojedinac tokom dana kvalitetno naspava, negativne posljedice ostaju.

“Kvalitet sna tokom dana je lošiji i pojedinac ne uspijeva da spava dovoljno dugo, da bi se njegov organizam regenerisao”, kaže Fice.

Neki ljudi bolje podnose rad noću, ali ne postoje pokazatelji koji upućuju na to ko će bolje, a ko lošije podnijeti rad u noćnoj smjeni, napominje njemački stručnjak.

Ipak, mnogo je znakova upozorenja: nedostatak koncentracije i veći izgledi da se načine greške ili da se dogodi nesreća na radu.

Osobe, koje teže podnose rad noću, vremenom postaju mentalno i fizički manje radno efikasne, pate od lošijeg raspoloženja i postaju zaboravnije, pokazuju istraživanja.

Naučnici savjetuju one koji imaju “lagan” san, spavaju loše, pate od hroničnih bolesti, paralelno obavljaju još jedan posao ili imaju brojne porodične obaveze, da izbjegavaju noćni rad.

Osobe, koje rade u “rotirajućim smjenama”, trebale bi da povremeno rade u svakoj od njih.

Naučnici savjetuju da bi trebalo raditi po sistemu: dvije jutarnje smjene u nizu, potom dvije poslijepodnevne, pa dvije noćne, a zatim bi trebalo da uslijedi duži period oporavka. 

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.