Patrijarh Irinej: SPC jedino prihvata dogovor da je Kosovo i Metohija dio Srbije

Jedini dogovor, koji Srpska pravoslavna crkva /SPC/ prihvata, jeste onaj u kom su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, povodom proteklih pregovora između Beograda i Prištine.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još se upoznajemo sa materijom”, izjavio je patrijarh Irinej za portal “Nova.rs”.

On je dodao da će se SPC, ukoliko uslijedi poziv, uključiti u pregovore u vezi sa Kosovom i Metohijom.

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao, da predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor potpisan u Vašingtonu, te da on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između dva naroda”, poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih sedam dana, intezivirani su razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Prva rudna razgovora je održana u Vašingtonu, gdje su predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i predsjednik privremenih institucija u Prištini, Avdulah Hoti, odvojeno parafirali sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsjednik SAD, Donald Tramp.

Poslije toga, uslijedili su razgovori u Briselu, uz posredovanje EU, o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a usaglašeno je da se otvore dvije nove teme – Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtjevi.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.