“Sputnjik pet”: Ruska vakcina, protiv korona virusa, biće različita za djecu i odrasle

Ruska vakcina protiv virusa korona, “Sputnjik pet”, biće različita za djecu i odrasle, saopštio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, Aleksandar Butenko.

“Biće dvije kategorije vakcine: za odrasle i za djecu. Za djecu će biti blaža i izazivaće manje reakcija. Djeca imaju manju tjelesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem djeteta nije toliko razvijen kao kod odraslih”, rekao je Butenko.

On je objasnio da sve vakcine imaju gradacije – za djecu i za odrasle, te najavio da će se “dječjom” vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima, odnosno osobama starijim od 18 godina, prenosi “Sputnjik”.

Ministarstvo zdravlja Rusije je juče saopštilo, da je prva količina vakcine “Sputnjik pet”, koju je proizveo naučni centar “Gamaleja”, pušten u civilni promet.

U saopštenju je navedeno, da je prva količina ove vakcine prošla potrebne kontrole kvaliteta, u laboratorijama ruske službe za nadzor u zdravstvu, “Roszdravnadzora”, te da se uskoro očekuju isporuke vakcina u ruske regione.

Direktor centra “Gamaleja”, Aleksandar Gincburg, rekao je da je planirano, da se do ljeta 2021. godine većina stanovništva Rusije vakciniše protiv virusa korona.

On je precizirao, da je potrebno vakcinisati dvije trećine stanovništva da bi situacija bila pod kontrolom, odnosno 70 do 75 miliona ljudi.

Gincburg je rekao, da za godinu dana sve laboratorije mogu proizvesti 80 miliona vakcina, što će omogućiti da se prekine nekontrolisano širenje infekcije.

Rusija je 11. avgusta registrovala prvu u svijetu vakcinu protiv virusa korona, koju je razvio institut “Gamaleja”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.