Srbija – korona i turizam: Oko 75.000 ljudi ljetuje u inostranstvu

Na ljetovanju u inostranstvu se nalazi oko 75.000 građana Srbije, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija /Juta/, Aleksandar Seničić.

Seničić je naveo, da oko 25.000 građana iz Srbije posredstvom turističkih agencija ljetuje u inostranstvu, a da veliki broj, prije svega u Crnoj Gori i u zemljama okruženja, boravi individualno.

“Pretpostavljamo da je taj broj blizu 75.000 naših građana, koji se nalaze u zemljama regiona, gde letuju”, rekao je Seničić za RTS.

On je dodao da, uprkos virusu korona, 18 zemalja ne traži nikakve posebne uslove za dolazak turista, među kojima su Turska, Bugarska, Albanija i BiH, gdje ima turista iz Srbije.

“Sve ostale zemlje u okruženju traže ili serološki ili PCR test, a Egipat je, takođe, uveo obavezan PCR test”, rekao je Seničić.

On je naglasio da nema prijavljenih slučajeva zaraze na tim destinacijama, navodeći da je bilo “par pojedinačnih slučajeva” lociranih na aerodromu, ali ne i na samoj destinaciji.

Seničić je ponovio, da je turistički sektor u katastrofalnoj situaciji, te da je posljednjih pet mjeseci pad prometa u toj oblasti veći od 90 odsto.

Podsjetivši na tešku situaciju i turističkih vodiča, koji su bez posla šest mjeseci, on je rekao da sektorska pomoć nije još stigla, te da se očekuje do kraja mjeseca.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.