Godišnjica rođenja: Joakim Vujić – rodonačelnik srpskog pozorišta…

Srpski pisac i glumac, Joakim Vujić /1772-1847/, rodonačelnik srpskog pozorišta, rođen je 9. septembra 1772. godine.

Joakim Vujić je priredio prva “teatralna predstavlenija” u Pešti, Baji i Segedinu, između 1813. i 1815. godine, a u Zemunu 1823. godine.

Vujić je sa prekidima boravio u Srbiji, od 1833. do smrti 1847. godine. Kao direktor Knjaževsko-srpskog teatra, osnovao je 1834. i 1836. godine prve pozorišne grupe u Kragujevcu i Beogradu.

Bio je protivnik jezičke reforme Vuka Stefanovića Karadžića.

Joakim Vujić je napisao “Putešestvija” i 21 dramsko djelo, uključujući “Kreštalicu”, “Fernanda i Jariku”, te “Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele”.

Do pojave Vujića, srpska pozorišna umjetnost se ne susreće sa društvenim životom Srba, na način koji zavređuje značajniju pažnju.

Prva građanska predstava je bila “Kreštalica”, Augusta Kocebua, izvedena 1813. godine u Pešti, upravo Vujićevim angažovanjem.

Prvi stalni srpski teatar, osnovan je u Kragujevcu 1835. godine i nazvan je Knjaževsko-srpski teatar, a osnovao ga je upravo Joakim Vujić, koji je u tom pozorištu bio: direktor, dramaturg, reditelj, prevodilac, adapter dramskih dijela, pa čak i glavni glumac.

Joakim Vujić je preminuo 8. novembra 1847. godine u Beogradu, na ivici bijede, čekajući izdavanje svoje nove knjige “Irina i Filandar”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.