Hrvatska: Najmanje dva velika kita u sjevernom Jadranu!

Hrvatski Institut, “Plavi svijet”, saopštio je da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita, a na njihovoj internet stranici je objavljen snimak jednog od ovih velikih sisara, kako plovi pored “sićušnog” plovila od sedam metara.

Istraživači su skoro tri sedmice pratili boravak velikih kitova u Velebitskom kanalu i nadaju se da će im prikupljeni podaci pomoći da utvrde, iz kog dijela Sredozemnog mora veliki kitovi dolaze u Jadran.

Jedan od kitova je pronađen i fotografisan 17. avgusta u Velebitskom kanalu, ispred Starigrada-Paklenice.

Na ulazu u Novsko ždrilo, kit je snimljen 5. septembra i pregledom fotografija je utvrđeno da je riječ o drugom kitu, koji za razliku od ranije snimljenog, nije imao vidljiv urez na peraju.

Istraživač, Jure Miočić-Stošić, rekao je da su samo 30 minuta nakon tog otkrića, dobili telefonsku dojavu građana, koji su u Virskom moru spazili još jednog kita.

“Time su ove fotografije potvrdile činjenice koje smo dobili prikupljajući opažanja građana, da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita”, dodao je on.

Tokom jutra, 6. septembra, istraživači su ponovo izašli na more, te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

“Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put je veliki kit bio zainteresovan za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine, po četiri-pet minuta plivao uz naš brod. Tokom jednog približavanja, okrenuo se na bok, te mu se jasno vidio gotovo bijeli stomak”, rekao je direktor naučnog programa Instituta “Plavi svijet”, Grgur Pleslić i dodao, da je na tijelu kita primijećen veći broj parazitskih rakova.

Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, napravio je biopsiju kože velikog kita.

“Koliko znam, ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu”, rekao je on.

Holcer je naveo da će ovaj uzorak poslati kolegama u Holandiju, koji trenutno rade populaciono genetsko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika.

“Dugoročno, naš glavni cilj je da utvrdimo, kolika je važnost Jadrana za sredozemnu populaciju velikog kita. Da bi to mogli, potreban nam je veliki broj opažanja tokom cijele godine”, dodao je on i naglasio da žele da doprinesu boljem razumijevanju kitova, njihovoj zaštiti i očuvanju.

Iz Instituta navode, da je veliki kit u Sredozemnom moru ugrožena životinjska vrsta, da je njihov broj sve manji, a glavne prijetnje danas su im sudari s velikim plovilima, koji prouzrokuju teške povrede, amputacije dijelova tijela i smrt, te zaplitanje u ilegalne lebdeće mreže, svojevrsne zidove smrti, koje se uprkos zabrani, još postavljaju u nekim dijelovima Sredozemlja.

Na stranici Instituta piše i kako se treba ponašati u blizini kita.

“U slučaju da opazite kita, nemojte ga proganjati ili mu se približavati, posebno ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu”, navode iz Instituta i dodaju da će životinja, ukoliko joj se da dovoljno vremena da se u miru upozna sa prostorom, bez problema pronaći izlaz.

“Savjetujemo da životinju posmatrate, održavajući razmak od najmanje pedesetak metara”, dodaju iz Instituta.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.