Srbija – istraživanje: Polovina građana vjeruje u bolje odnose Srbije i SAD

Foto: Ilustracija

U Srbiji, gotovo polovina građana, njih 49 odsto, vjeruje da će u budućnosti odnosi Srbije i SAD biti bolji, te da bi tome doprinijela, između ostalog, posjeta američkog predsjednika Donalda Trampa, pokazalo je septembarsko istraživanje beogradskog Instituta za evropske poslove, o odnosima Srbije i SAD.

Istraživanje ukazuje na povećanje optimizma po pitanju poboljšanja odnosa Srbije i SAD, ali, ipak, trećina građana misli da do toga neće doći.

Na skali od jedan do pet, 42,2 odsto građana odnose Srbije i SAD ocjenjuje prosječnom ocjenom tri, što je blagi trend rasta u odnosu na prethodna tri istraživanja.

Na pitanje, šta bi poboljšalo odnose Srbije i SAD, 20,8 odsto navodi da je to rješenje pitanja Kosova i Metohije, 12,6 odsto smatra da će se to desiti, ukoliko se Srbiji vrati južna pokrajina, a 9,9 odsto navodi izvinjenje NATO-a i ratnu odštetu.

Istovremeno, 12,4 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 8,5 odsto smatra da je to ulazak Srbije u EU.

Gotovo polovina građana Srbije, njih 49 odsto, smatra da bi posjeta američkog predsjednika Donalda Trampa, poboljšala odnose Srbije i SAD, dok 35 odsto smatra suprotno, a 16 odsto je neodlučno.

Istovremeno 52,5 odsto građana je stava, da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD, pa tako prednost Rusiji daje 34,2 odsto ispitanih, većinom žene, ispitanici do 30 godina starosti, stanovnici statističkog regiona Beograd, dok prednost odnosima sa SAD daje 4,8 odsto građana, većinom muškaraca.

Poredeći dobijene rezultate kroz tri godine, u istraživanju se navodi, da je primjetan trend opadanja u slučaju ispitanika koji daju prednost Rusiji i trend porasta broja onih, koji su pri stavu da je značajno da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD.

Polovina ispitanika percipira predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao političara u Srbiji koji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD, Ivicu Dačića navodi 8,7 odsto ispitanih, odgovor “nijedan političar” pominje se u 5,3 odsto slučajeva, dok Anu Brnabić navodi 3,1 odsto građana.

Istovremeno, 37 odsto građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj Srbije, dok 26 odsto smatra da su SAD prijatelj, a čak 37 odsto ne zna da procijeni.

U odnosu na prethodno sprovedeno istraživanje, 2019. godine, primjetno je oko 13 odsto manje ispitanika, koji dijele stav da su SAD neprijatelj Srbiji.

Takođe, u drugom istraživanju, sprovedenom u periodu od 12. do 23. marta, zabilježen je pad podrške građana Srbije članstvu u EU, iako bi na eventualnom referendumu 46 odsto građana glasalo za ulazak.

Prema tom istraživanju, građani smatraju da je Grčka prijatelj, Hrvatska neprijatelj, te da su najbolji odnosi sa BiH, a najlošiji sa Crnom Gorom.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos