BiH – Njemačka: Košarac i Iber o vizama za detaširane radnike iz BiH u Njemačkoj…

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac i njemačka ambasadorka u BiH, Margaret Iber, razgovarali su o rješavanju pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj, a na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala, pri entitetskim privrednim komorama.

Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza, koji trenutno dodjeljuje Ambasada Njemačke u BiH, a koji je nedovoljan za kontingent odobren privrednim subjektima iz BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Razgovarano je i o pitanju prioritetizacije aplikacija, za dodjelu viza detaširanih radnika iz BiH, kako bi u tom procesu prednost imala preduzeća sa ranijim rokom izvršenja ugovora, sa kompanijama iz Njemačke, što trenutno nije praksa.

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora su predložili, da se ovaj problem riješi po uzoru na model iz Srbije, gdje privredna komora vrši prioritetizaciju aplikacija za dodjelu viza, odnosno određuje koja kompanija će imati prednost prilikom dodjele termina za viziranje radnika.

Na sastanku je usaglašeno, da će predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Ambasade Njemačke u BiH, održati radni sastanak, na kom će definisati naredne korake, u vezi sa rješavanjem pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.