Godišnjica: Islamistički napadi od 11. septembra su promijenili svijet

U Njujorku su, 11. septembra 2001. godine, izvršeni teroristički napadi otetim putničkim avionima, na zgrade Svjetskog trgovinskog centra, a napadnut je i Pentagon.

U dva solitera Svjetskog trgovinskog centra je poginulo 3.085 lica, a u četiri oteta američka putnička aviona, život je izgubilo ukupno 266 ljudi.

Napadi od 11. septembra su bili serija koordinisanih terorističkih ataka protiv SAD.

Prema zvaničnom izvještaju “Komisije 9/11”, 19 osoba u službi Al kaide, mreže militantnih vehabijskih organizacija, otelo je četiri američka aviona.

Dva su udarila u zgrade Svjetskog trgovinskog centra na Menhetnu, u Njujorku – po jedan u svaki soliter, u 17 minuta razlike, nakon čega su se oba solitera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu.

Četvrti se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije, 130 kilometara istočno od Pitsburga, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Izvještaj “Komisije 9/11” je pokazao, da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv SAD.

Napadi od 11. septembra su među najznačajnijim događajima, koji su se desili od početka 21. vijeka, u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica, koje su uslijedile u SAD i ostatku svijeta.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.