Godišnjica rođenja: Nadežda Stanojević – prva Srpkinja pedijatar

Nadežda Stanojević /1887-1978/, prva Srpkinja pedijatar, autor više knjiga iz ove oblasti i profesor babičke škole u Beogradu, rođena je 11. septembra 1887. godine.

Medicinu je studirala u Petrogradu, a u Parizu je specijalizirala pedijatriju. U Beogradu je osnovala savjetovalište za majke i dispanzer za odojčad.

Nadežda Stanojević je bila učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata. Odlikovana je Ordenom Svetog Save.

Po završetku srednje škole, sa bratom odlazi u Rusiju, na studije medicine, a u Petrogradu upisuje Ženski medicinski fakultet.

Nadežda je stekla zvanje ljekara 1911. godine, nakon što je diplomirala sa odličnim uspjehom.

Kada je 1912. godine izbio Prvi balkanski rat, kao i sve žene ljekari u Kraljevini Srbiji, mobilisana je i raspoređena na mjesto upravnika Rezervne vojne bolnice, u Pirotu.

Početkom Prvog svjetskog rata, Nadežda Stanojević je ponovo mobilisana i ovog puta postavljena za upravnika Rezervne vojne bolnice, u Užicu.

U jesen 1915. godine je zarobljena i radila je na Hirurškom odjeljenju austrougarske vojne bolnice. Početkom januara 1916. godine, prešla je u Beograd, gdje je sve vrijeme okupacije radila na Internom odjeljenju Opšte državne bolnice.

Početkom 1919. godine je otputovala u Pariz, na specijalizaciju pedijatrije.

Nakon toga, osniva prvo savjetovalište za majke u Srbiji. Ubrzo se pokazalo da je bilo i te kako od koristi, jer se iz dana u dan povećavao broj majki, koje su tražile savjete i pomoć.

Po završetku Drugog svjetskog rata, Nadežda je, zbog nedostatka kadra, ponovo stupila u službu i postala upravnica Doma materinskog udruženja.

Preminula je u 91. godini, 17. januara 1978. godine, u Beogradu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.