Sastanak Evrolige u vezi sa koronom…

Neutralni tereni, čarter letovi, posebne dozvole… Šta nas sve potencijalno čeka od kraja septembra, početka oktobra…?

Juče je održan sastanak vodećih ljudi Evrolige i Evrokupa, na kom se pričalo o sigurnosnim protokolima vezanim za predstojeću sezonu.

Sastanak je obavljen preko interneta, a detalji protokola biće finalizirani sledeće sedmice. Došlo se do nekih generalnih stavova po ovom pitanju. Klubovi bi trebalo da daju dodatno mišljenje narednih dana o svemu navedenom.

Postoje neke generalne smernice… U slučaju restrikcija zbog korone, utakmice mogu da budu premeštene na neutralni teren. Putovanja svakako mogu biti problem, a klubovi će pitati ljude iz vlasti u svojim zemljama, za posebnu dozvolu za putovanja širom Evrope, dok bi većina timova koristila čarter letove.

Nije precizirano da li će evroligaši i dalje morati da plate 150.000 evra, ako ne budu igrali utakmicu iz nekog razloga, što je u ovakvim okolnostima realna mogućnost.

Moguće je čak da bude i promena u rasporedu utakmica, ali to će se sve menjati kako se sezona bude odvijala.

Nije do sada bilo priče o pomeranju Evrolige i Evrokuupa, tako da bi oni trebalo da startuju 1. oktobra i 29. septembra, kako je i planirano.

Razgovaralo se o sledećim temama i donate su sledeće smernice:

– Osnovnoj higijeni i pravilima: pranje ruku, socijalna distanca, maska za lice i ventilacija

– Dvorane i prostor za treniranje moraju biti ograničeni maksimalnim brojem pojedinaca na terenu i u prostoru u svlačionici i oko nje

– Svaki klub bi trebalo da ima menadžera koji će se baviti koronom, koji će savetovati sve u klubu u vezi sa zaraznom bolešću

– Igrači, treneri i stručni štab, kao i sudije, moraju da se testiraju tri dana pre svake utakmice, sa protokolom koji se primenjuje u slučaju pozitivnog test rezultata

– Smernice za hotele, transport, sudije, TV produkciju, medije, posmatrače

– Posebno mesto imaće razgovor oko toga, šta će se dešavati u slučaju da utakmica ne može da se odigra. Ko će imati obavezu organizacije?

Kada protokoli budu dobili odobrenje, postaće dokument koji će se stalno gledati i adaptirati u odnosu na razvoj situacije.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.