Srbija: Kod Aranđelovca pronađena srednjevekovna crkva, veća od Gračanice!

U srcu Šumadije, arheolozi su pronašli monumentalnu građevinu, veću čak i od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjevekovna crkva i da pripada Nemanjićima!

Arheolozi su pronašli ovu monumentalnu građevinu na nalazištu Dvorine, kod Aranđelovca, tragajući za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota, Pavla Bakića.

Na tom mestu je pronađen tesanik sa ostacima freskoslikarstva, tako da je arheolozima bilo jasno da se tu nalazi crkva, prenosi B92.

“Radi se o srednjevekovnoj crkvi, koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu, ali je neverovatno da za nju nema nikakav pisani trag”, rekao je za lokalnu novinsku agenciju RINA, kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu, Vladan Milivojević.

Zadužbina ovakvih dimenzija, kaže on, mogla je biti samo vladarska, pa se za sada pretpostavlja da pripada Nemanjićima i da ju je sredinom 14. vijeka podigao car Dušan, u doba najvećeg procvata svoje vladavine.

Izgrađena je, naveo je Milivojević, u srpsko-vizantijskom stilu, ali njeno postojanje i dalje je obavijeno velom tajne, a na osnovu nekih pronađenih ostataka se smatra, da je upravo u ovoj crkvi bilo sedište Beogradske episkopije u 14. vijeku.

Prema njegovim riječima, crkva ima pripratu, koja je zajedno zidana sa brodom koji je oslikan, dok priprata nije.

“Zato se pretpostavlja da se nešto u međuvremenu dogodilo, možda čak i smrt cara Dušana, koja bitno menja istoriju, ali i dalju budućnost ove crkve. Tokom istraživanja, ovde smo pronašli veliki broj fragmenata fresaka, koje se sada nalaze u muzeju, a najbolji i najkrupniji komadi su konzervirani”, kaže Milivojević.

On ocjenjuje, da postoji mnogo nepoznanica, koje će se otkriti budućim istraživanjima.

“Otkriveni su masivni nadgrobni spomenici, koji svedoče da je izuzetno bogato stanovništvo ovde živelo tokom srednjeg veka, a na nama je da otkrijemo ko je sve tada naseljavao ovo područje”, dodao je Milivojević.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.