Godišnjica rođenja: Džesi Ovens – jedan od najvećih sportista 20. vijeka

Američki atletičar afričkog porijekla, Džesi Ovens /1913-1980/, jedan od najvećih sportista 20. vijeka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine, usred nacističke Njemačke, rođen je 12. septembra 1913. godine.

Istoričari navode, da je pobjedama na 100 i 200 metara, u štafeti četiri puta 100 metara i u skoku u dalj izbezumio nacističkog vođu Adolfa Hitlera, koji nije mogao da podnese takve uspjehe jednog crnca nad pripadnicima “više rase”, pa je napustio počasnu ložu, da bi izbjegao da se rukuje s njim.

Međutim, Ovens je nakon završetka Drugog svjetskog rata priznao da se pozdravio sa nacističim vođom.

“Kada sam prošao pored kancelara /Hitlera/ on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su hroničari pretjerali u lošem prikazivanju njemačkog firera”, napisao je Ovens u svojoj autobiografiji “Priča Džesija Ovensa”.

Danas se u istoriografiji navodi da su politički razlozi iz tog vremena, te Hitlerovo srljanje u rat, doveli do stvaranja mita o sukobu Ovensa i njemačkog vođe, koji je bio tvorac rasnih teorija.

Da ironija bude veća, tadašnji američki predsjednik, Frenklin Delano Ruzvelt, u to vrijeme zaokupljen predstojećim izborima i predsjedničkom kampanjom, želeći reizbor, a bojeći se reakcije u južnim državama SAD, odbio je da primi Ovensa u Bijelu kuću /zbog njegove boje kože/.

Ovens je 1935. godine izveo podvig, koji je ušao u sportsku istoriju – na atletskom mitingu u Mičigenu je izjednačio svjetski rekord na 100 jardi /91,44 metra/, te postavio nove svjetske rekorde u skoku u dalj, kao i na 220 jardi /201,17 metara/ s preponama.

Ono što je pritom najvažnije – sve to je izveo u roku od 70 minuta!

Njegove četiri zlatne medalje sa Olimpijade u Berlinu, dostigao je tek 1984. godine Karl Luis, koji je osvojio isti broj medalja, na Olimpijadi u Los Anđelesu.

Ovens je umro sa nepunih 67 godina, od raka pluća, 1980. godine.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.