Godišnjica rođenja: Milan Grol – političar i najbolji srpski pozorišni kritičar…

Srpski političar, te pozorišni i književni kritičar, Milan Grol /1876-1952/, koji je bio dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, te predsjednik Demokratske stranke, rođen je 12. septembra 1876. godine.

Grol je bio blizak saradnik najuglednijeg srpskog književnog kritičara, Jovana Skerlića i objavio je mnoštvo književnih i pozorišnih kritika u “Srpskom književnom glasniku”.

Tokom Drugog svjetskog rata, Milan Grol je bio ministar u jugoslovenskoj emigrantskoj Vladi, u Londonu.

Grol se u zemlju vratio 1945. godine i jedno vrijeme bio potpredsjednik Vlade.

Njegova najpoznatija djela su: članci i eseji “Pozorišne kritike”, “Iz pozorišta predratne Srbije”, te “Iz predratne Srbije”.

Milan Grol u politiku ulazi 1901. godine, kao član grupe građanske demokratske ljevice, koja uskoro osniva Samostalnu radikalnu stranku. Djeluju protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića, koji je srušen u državnom udaru, 1903. godine.

U Prvom svjetskom ratu, Grol vodi Srpski pres-biro u Ženevi. Boraveći u Ženevi, a zatim kao jedan od osnivača Jugoslovenske demokratske lige, Milan Grol je bio među prvim srpskim intelektualcima i političarima, koji su razmišljali o federalnom uređenju države.

Nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Grol 1919. godine učestvuje u osnivanju Demokratske stranke. Od 1922. godine se zalaže za reviziju Vidovdanskog ustava, ublažavanje grubog centralizma i sporazum sa Hrvatima.

Nakon državnog udara i obaranja pakta sa Njemačkom, 27. marta 1941. godine, Milan Grol, kao i predstavnici skoro svih drugih parlamentarnih stranaka, ulazi u Vladu generala Dušana Simovića. Do septembra 1943. godine, Grol je bio član emigrantske Vlade u Londonu.

Nakon Sporazuma Tito-Šubašić, postaje potpredsjednik Vlade Demokratske Federativne Jugoslavije. Zbog potpune kontrole i terora komunista, Milan Grol podnosi ostavku.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.