Intervju: Stanojević o Zvezdi, sudijama, selekciji tima…

…Miljkoviću, Stojkoviću, Popoviću, Brežančiću, Vujačiću, Asanu… Partizanov trener očekuje pojačanja u odbrani.

Aleksandar Stanojević nije imao mnogo vremena da se pripremi za „drugi debi“ na klupi Partizana.

Stručnjak sa kojim su crno-beli nekad nizali uspehe, sad je došao da vadi kestenje iz vatre, posle slabih rezultata i igara pod komandnom palicom Sava Miloševića na početku sezone. Situacija je drugačija u odnosu na početak prvog Stanojevićevog mandata na kupi crno-belih. Tada je Stanojević došao, kada je Partizan posle deset kola bio u zaostatku četiri boda u odnosu na Crvenu zvezdu, a sada je „minus šest“ već posle šest kola.

„Nikad nije lako i ne volim da poredim vremena, ali mislim da je sada teže, iz razloga što je Zvezda već neki period dominantnija u prvenstvu. Sada je zahtevnija situacija“, rekao je Stanojević na konferenciji za medije, uoči meča sa Radom.

Partizan je na početku sezone pokazao velike oscilacije u mečevima protiv Novoga Pazara i Vojvodine, gde je vodio pa je poražen na kraju meča. Kako sprečiti te velike psihološke padove?

„Veliki je pritisak kada igrate u Partizanu. Taj problem se rešava u glavama, a kasnije možda i nekim izmenama, gde pokušate da promenite ritam utakmice. U fudbalu nema garancije, pa i najbolji klubovi su gubili finala Lige šampiona posle preokreta. Ako se to ponavlja, probaću da rešim fokusom. Bitno je da se fokusiramo na momenat u toku utakmice. Videćemo da li određenim izmenama možemo da sačuvamo to što smo stekli“.

Na konstataciju da su ga igrači lepo prihvatili i da im se popravilo raspoloženje, Stanojević je odgovorio:

„Uvek je lepo na početku kada dođete i dok se tim ne iskristališe. Videćemo za 10 ili 15 dana da li će biti nasmejani i zadovoljni… Ja sam zadovoljan“.

Sutra će i na drugoj strani sedeti novi trener. Zoran Njeguš je preuzeo ekipu Rada.

„Drago mi je što se Njeguš vratio u srpski fudbal, ali ne volim te situacije iznenađenja. Volim da znam kako protivnički trener radi i da pripremim utakmicu, tako da nisam srećan kad imam debitanta protiv sebe“.

Koliko ste zadovoljni fizičkom spremom ekipe?

„Došao sam usred sezone i nisam želeo da previše menjam. Marko Stanojević, Tomić i Miša Filipovič su ostali u stručnom štabu, tako da je sve isto. Svaki trener ima drugačiji rad, tako da ću i ja doneti neke novine. Zadovoljan sam kako je ekipa i ranije fizički izgledala“.

Koliko mogu da utiču vaši motivacioni govori i koliko su stranci svesni značenja veličine Partizana?

„Prvo pravim individualne, pa grupne i na kraju timske razgovore, tako da su igrači dobro upućeni u moj način razmišljanja i sa celom tom pričom. Moji motiviacioni govori su spontani i oni dolaze iz emocije. Očekujem da to prenesemo, jer znamo koja smo gromada od kluba“.

Kakav sudijski tertman očekujete posle sukoba na relaciji Partizan – FSS?

„Nadam se da će biti fer i korektno suđenje i da će sudije poštovati ovakvu gromadu od kluba. Ipak smo mi Partizan. Tako je i u Španiji sa Barsom i Realom, tako je i u Engleskoj, Italiji… Prirodno i normalno je da se poštuje veličina kluba. Verujem u pozitivno i korektno suđenje“.

Da li može da se očekuje promena formacije i sistem sa dvojicom napadača?

„Tim je tako selektiran, da je nametnuto da igramo na ovaj način, jer imate Sadika i Matića, koji su slični tipovi igrača. Ali, videćemo. Možda i oni mogu da igraju zajedno u nekom trenutku. Bitno je koliko vas ima u završnici i da li dolaze pre ili posle lopte. Volim više igrača u završnici i ne moraju baš svi da budu napadači. Selekcija nam je takva, da sam malo skučen sa promenama. Ne znači da nisam zadovoljan, već da bih voleo da mogu malo više da menjam“.

Partizan ima petoricu stranaca. Da li je s pravilom o četvorici stranaca na terenu, zacementirana pozicija Banjaka u startnih 11, nauštrb nekog od napadača?

„Sada je Suma kažnjen dve utakmice i već znamo koga ćemo koristiti. Generalno, volim da rotiram i ne mora da znači da će Banjak biti siguran pozadi. Pogotovo ako dovedemo još nekoga. Moguće je da neke utakmice igramo sa svim napadačima strancima. U zavisnosti koga dovedemo od pojačanja. Banjak i Vitas su u nekoj prednosti, jer su već odigrali par utakmica zajedno. Zasad je tako. Moja želja je, da iz zadnje linije pokušamo da gradimo napade i da imamo igrače koji hoće i žele da igraju. Nemam vremena da nešto previše menjam i rotiram. Krenućemo ovako, pa ćemo videti. Radio sam dosta analiza i treninga i predočio sam nešto što igrači mogu da uhvate za ovo kratko vreme. Nadam se da su prihvatili makar 20 odsto toga. Biče potrebno još vremena, da bi bilo onako kako bih ja voleo“. 

Da li je Stojković spreman za povratak na gol, umesto mladog Popovića?

„On je profesionalac i fizički je korektno spreman. Ima tu rutinu, igrači mu veruju i braniće kad bude potrebno. Zadovoljan sam i kako je Popović izgledao na dva treninga, koliko je bio sa nama. Vidim da mu igrači i trener golmana veruju, tako da mu verujem i ja. Nisam pristalica da se na tako specifičnoj poziciji, kao što je golmanska, daje veliki kontinuitet tako mladim igračima. Ne volim da neko brani samo zato što je bonus, želim prvenstveno kvalitet. Poenta je da ne brani, samo zato što je bonus“.

Da li je Miljković spreman da zameni Miletića?

„On generalno dosta dobro fizički izgleda. Videćemo za sutra, imamo još nekih nedoumica. Moramo da pravimo balans. Ako naprimer ne igra Šćekić, onda smo niži i moramo da kompenzujemo na nekim drugim pozicijama“.

Promene neće biti na levom beku, iako je Stanojević planirao.

„Imamo problem, Brežančić se povredio na treningu, jer smo malo jače radili. Osetio je bol i neće biti spreman neki period. Ostali su zdravi i spremni. Generalno, volim da imam različite tipove igrača i planirao sam da pružim šansu Brežančiću, iz razloga što ima ofanzivnije karakteristike. Isto tako mislim i za Lutovca. Ima tu mnogo aspekata i moramo da pravimo balans u ekipi“.

Da li ste pratili igre Igora Vujačića, koji je u štoperskom tandemu sa Stefanom Savićem odigrao dve utakmice za crnogorsku reprezentaciju i zabeležio dve pobede?

„Gledao sam utakmice, igrao je dobro i čak bio u timu kola Lige nacija. Otkako sam ja došao, on nije odradio nijedan trening i nisam ga video na terenu. Zato ne mogu da sudim sada. Voleo bih još malo vremena da upoznam igrače, jer ne volim velike promene usred sezone. Videćemo vremenom. Igraće najbolji, a drago mi je da se Vujačić vraća u ritam“.

Kao neko, ko je radio u Kini i poznaje mentalitet na Dalekom istoku, da li možete da izvučete maksimum od Asana?

„Mnogo su drugačiji Kinezi, Japanci i Korejci. Ogromne su razlike u mentalitetu. Kineze možete da podignete, dok su Japanci takav karakter, da su „nacrtani kako treba“. Pokušaću neke stvari taktički da mu objasnim, ali za sada sam prezadovoljan sa njim“.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.