Jasenovac: Obilježen Dan Svetih novomučenika jasenovačkih

Centralna proslava Dana Svetih novomučenika jasenovačkih, održana je danas u Jasenovcu, gdje je osveštana zimska crkva posvećena novomučenicima, a u tom svetom činu je učestvovalo osam arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Paroh pakrački, Đorđe Teodorović, rekao je Srni da se zimska crkva, posvećena Svetim novomučenicima jasenovačkim, nalazi pri kompleksu manastira Rođenja Svetoga Jovana Krstitelja, te da je danas u njoj služena Sveta arhijerejska liturgija.

On je naglasio, da je Jasenovac velika svetinja srpskog naroda, mjesto molitve, mira i pokajanja, gdje čovjek dolazi i gdje treba da uznese molitvu Gospodu i Svetim novomučenicima jasenovačkim.

“Ono je otvoreno za svakoga vjernika, dobronamjernog i čestitog čovjeka koji će doći, pomoliti se i odati poštovanje, koje ovo mjesto zaslužuje”, rekao je Teodorović.

On je naveo da se danas okupio vjerni narod, koji je stigao sa raznih strana i da se u ovo teško vrijeme, izazvano pandemijom virusa korona, svjedočila punoća Crkve Božje, kako i treba da bude.

Nakon što je osveštana zimska crkva, na humci, u Spomen-području Jasenovac, vladike su prelomile slavski kolač i osveštale koljivo, u čast i slavu Svetih novomučenika jasenovačkih.

“Podsjetili smo se na stradanje i golgotu našeg naroda i crkve Hristove u Drugom svjetskom ratu, ali se isto tako osvjedočili i u vaskrsenje našeg roda”, rekao je sveštenik i dodao, kako srpski narod treba se sabira i njeguje onu kulturu sjećanja.

Obilježavanje Dana novomučenika jasenovačkih je organizovala Eparhija pakračko-slavonska.

Obilježavanju je prisustvovao i počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, koji je sa vjernicima položio vijence na grobnu humku, kod Kamen cvijeta u Spomen-području Jasenovac.

“Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda i mi se s posebnim pijatetom sjećamo svih žrtava jasenovačkih. Uvijek sam s velikim poštovanjem odlazio na naša sveta mjesta i mjesta stradanja našeg naroda. Jer, samo narod koji pamti prošlost, ima budućnost”, rekao je Ivanić.

Obilježavanje 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, počelo je u četvrtak, 10. septembra, u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu, naučnim skupom “Novomučenici: Poliperspektiva šest”.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac, predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine, tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora je zaključila, da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.