Srbija: Ima hrane za naredne dvije godine

Srbija ima hrane za naredne dvije godine, tako da nema razloga za zabrinutost, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović.

Nedimović je rekao, da će vrijednost žetve kukuruza biti milijardu evra i da će ovo biti jedna od najboljih godina za tu žitaricu, s prinosom većim od sedam do deset odsto, nego što je bio prethodne godine.

On je odbacio medijske navode da će sezona za kukuruz propasti, kao i da je klimatskim nepogodama ugrožen rod.

“Isto je bilo i za pšenicu, pa smo imali jednu od najboljih žetvi dosad”, rekao je Nedimović za RTS.

On je dodao, da je cijena mesa, prije svega svinjskog i goveđeg, u trgovinama krenula na dole.

“Govedarstvo je najteža grana poljoprivrede, ljudi više od godinu dana čekaju da uzmu novac. Zato smo sad doneli mere podrške”, objasnio je Nedimović.

On je dodao i da se suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU, udvostručio u odnosu na period od prije tri godine, na ukupno 407 miliona evra lane, a da je samo u prvih šest mjeseci zabilježen suficit od 230 miliona.

Govoreći o voću, Nedimović je rekao da Srbiju i tu očekuje dobra godina, iako su zbog vremenskih prilika u jednom trenutku opali prinosi breskvi i kajsija, ali da se veoma dobro prošlo sa malinama, te da će isto tako biti i sa jabukama.

“Dobra godina uopšte za srpsku poljoprivredu, naročito za ratarstvo. Imaćemo i dobar, kvalitetan suncokret, dobru cenu. Soje isto tako”, smatra Nedimović.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.