Velika Britanija – protesti: Zdravstveni radnici traže povećanje plata

Širom Britanije su organizovani protesti zdravstvenih radnika, koji zahtijevaju veće plate, piše “Dejli mejl”.

Zdravstveni radnici traže povećanje plata od 15 odsto. Protesti su održani, sem u Londonu i u Bristolu, Mančesteru, Šefildu, Brajtonu i Bornmutu.

 

Mnogi radnici su, u centru Londona, nosili uniforme i transparente “Prestanite da aplaudirate i počnite da plaćate”, kao i “640 zdravstvenih radnika je umrlo, krv je na njihovim rukama”, uz fotografiju premijera Borisa Džonsona i ministra za kabinetske poslove, Majkla Gova.

Pozvali su Džonsona – ili da ih plati kako treba ili da se povuče.

Demonstranti su skup počeli na trgu Trafalgar, dvominutnom ćutnjom u čast 640 zdravstvenih radnika, koji su umrli tokom pandemije.

 

Protesti su uslijedili, nakon što su medicinske sestre i tehničari isključeni iz plana povećanja plata, za oko 900.000 radnika javnog sektora u julu.

Bivši vođa laburista, Džeremi Korbin, uputio je poruke podrške zdravstvenim radnicima, rekavši da su oni fantastični, ali da su im primanja zamrznuta, nisu dovoljno plaćeni i stalno postoji manjak zaposlenih, piše list.

“Kada je došao virus korona, svi oni su radili prekovremeno i sada je trenutak da im se plati kako treba i time osiguraju radna mjesta za budućnost zdravstvenog sistema”, rekao je Korbin. 

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.