Italija – mafija: Istorijsko suđenje Ndrangeti

U Italiji, poslije višegodišnje istrage, gomile dokaza i više stotina osumnjičenih, počinje “istorijsko suđenje” mafijaškom klanu Ndrangeti, a predvodi ga tužlac Nikola Grateri, koji je već tri decenije pod policijskom zaštitom.

Grateri /62/ se nada da će u zatvor poslati više od 450 osumnjičenih članova klana, zbog pripadnosti kriminalnoj bandi, koja je svoje bogatstvo i zlokobnu reputaciju izgradila na iznudi, pranju novca, otmici, trgovini drogom i vendeti.

Ova prava sudska je bitka počela u petak, 11. septembra, pripremnim ročištem protiv članova Ndrangete u Rimu, u slučaju koji nije viđen još od suđenja u okviru procesa poznatog kao “Maksipročeso”, protiv sicilijanske mafije – Koza nostra, osamdesetih godina.

“Ovo je rat… Mi ovdje govorimo o nasilju i smrti”, rekao je Grateri za AFP, nakon pripremnog ročišta zaključenog u Rimu, u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške grupe sa pipcima na svim kontinentima.

Nakon što se završe formalnosti i nakon što se izgradi praktično blindirana sudnica u Kalabriji, suđenje se prebacuje na jug Italije, uz učešće oko 600 advokata i 200 različitih građanskih stranaka.

U decembru prošle godine, policija je uhapsila više stotina šefova Ndrangete, niže rangiranih članova i takozvanih “vojnika”.

Hapšenja su izvedena ne samo u Italiji, već i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švajcarskoj. Među uhapšenima ima i političara.

Optužnice se kreću od zelenaštva do ubistva, navodi AFP.

Iako je više godina smatrana slabijom grupom od mnogo poznatijih i jačih, kao što su Koza nostra sa Sicilije i Kamora iz Napulja, Ndrangeta je od tada sve njih prevazišla i postala najmoćnija kriminalna organizacija u Italiji.

Ndrangeta kontroliše dio međunarodne mreže trgovine kokaina, sa uporištima u Njujorku, Kolumbiji i Brazilu, a uspješno se ubacila i u građevinsku industriju, vodi fondove sa sjedištem u Evropi, a odnedavno je ušla i u poslove oko sahrana i pogrebnih preduzeća, zbog rasta broja žrtva kovida 19.

“Ndrangete se svi boje, zbog nasilja i surovosti. Ali sa druge strane, to je veoma moderna organizacija, koja je spremna da preplavi tržište Evrope tonama kokaina”, rekao je Grateri.

Prema zvaničnim podacima, oko 20.000 članova Ndrangete u svijetu vodi poslove, koji godišnje donesu profit od više od 50 milijardi evra.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.