Protesti u Turskoj zbog lista “Šarli ebdo”: Ponovo karikature proroka Muhameda

Oko 200 ljudi je izašlo na ulice Istanbula, osuđujući odluku francuskog magazina “Šarli ebdo”, da ponovo objavi karikature s likom proroka Muhameda.

Satirični nedjeljnik, “Šarli ebdo”, meta krvavog napada islamista 2015. godine, ponovo je objavio kontroverzne karikature, kako bi obilježili početak suđenja saučesnicima u napadu.

U islamu je zabranjeno slikovno prikazivanje proroka.

Dvanaest ljudi, među njima neki od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeno je u napadu na redakciju lista u Parizu, 7. januara 2015. godine, koji su izveli braća Said i Šerif Kuači.

Okupljeni na Trgu Bajazit, na evropskoj strani Istanbula, nosili su plakate sa upozorenjima, da će “Šarli ebdo” i francuski predsjednik Emanuel Makron, “platiti visoku cijenu”.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je osudilo odluku ponovne objave karikatura, “koje pokazuju nepoštovanje prema našoj religiji i našem proroku”.

Nuredin Sirin, glavni i odgovorni urednik televizije “Kudus”, upozorio je da će Makron platiti visoku cijenu i zbog svoje arogancije u istočnom Sredozemlju i podržavanja vrijeđanja islama, koristeći kao izgovor slobodu medija”, prenio je AFP.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.