Srbija – ekologija: Godišnje 12 miliona tona otpada!

U Srbiji se godišnje sakupi 12 miliona tona različitog otpada, a osim više od 2.000 divljih deponija, ima samo 10 sanitarnih odlagališta i 120 opštinskih, koja ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

Od tih količina komunalnog, plastičnog, ambalažnog, elektronskog, energetskog i rudarskog otpada, tek se 15 odsto tretira, mada su mogućnosti ogromne, objavio je danas RTS.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jovović, rekao je da i velika količina industrijskog otpada ostaje neiskorišćena.

“Nekoliko miliona tona samo ležećeg pepela iz termoelektrana završi na deponijama, od čega se iskoristi užasno mala količina, koju preuzme neka od cementara”, naveo je Jovović.

On je ukazao i da Njemačka, Austrija i skandinavske zemlje “jako puno otpada spaljuju”, odnosno koriste ga kao energent, te dodao da je danas cilj da otpad ipak bude iskorišćen kao sirovina, a ne samo kao energent.

Predstavnik Centra Privredne komore Srbije za cirkularnu ekonomiju, Siniša Mitrović, rekao je da je za proces tranzicije srpske ekonomije, najbolja šansa napuštanje linearne ekonomije “proizvedi-upotrebi-baci”, na proces cirkularne ekonomije “proizvedi-upotrebi-proizvedi”.

“To vidimo kao veliku šansu – da ono što je otpad u velikim kompanijama, u stranim direktnim investicijama, postane sirovina za neku novu industriju u malim, srednjim i mikro preduzećima”, kaže Mitrović.

Predsjednik Saveza za životnu sredinu, u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, Jelena Kiš, ukazala je da su deponije “nekako ostavljene više na entuzijazmu opština”.

“Vrlo su male kazne, ukoliko se opštine ne organizuju za primarnu selekciju… Mislim da je potrebno uvesti ekonomske mere”, rekla je ona.

Cirkularana ekonomija, koja podrazumijeva vraćanje otpada kao sirovine ponovo u proizvodnju je koncept privrednog razvoja, koji daje odlične rezultate u EU.

RTS je naveo i da bi Srbija, za tri godine, razvojem te oblasti, mogla da otvori 30 hiljada novih radnih mjesta.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.