Srbija – Kosovo: Pokrenuti zaštitu vjerskih objekata, jer Albanci tvrde da je sve njihovo

Eparhija raško-prizrenska je zatražila da zaštita vjerskih objekata bude pokrenuta u kontekstu Briselskog dijaloga, nakon što je prištinska “Koha ditore” objavila tekst – “Prisvajanje srednjevekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba”, kojim otvoreno širi mržnju prema Srbima na Kosovu i njihovoj kulturnoj i duhovnoj baštini.

Eparhija i cijela Srpska pravoslavna crkva, kako navode, ostaju na čvrstom stavu, da pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji moraju, ne samo fizički, zaštititi od nasilja i mogućih terorističkih napada, već posebno i od sve agresivnijih institucionalnih pritisaka i bezakonja od strane kosovskih institucija, a naročito od govora mržnje, koji se širi preko pojedinih kosovskih medija.

“Za svetinje Srpske pravoslavne crkve, treba obezbediti posebnu vrstu zaštite od ovakvih i sličnih malicioznih napada, koji ugrožavaju bezbednost, elementarnu versku slobodu, prava i identitet naše crkve i naroda na ovom prostoru, gde vekovima živimo”, ističu u saopštenju.

Eparhija u saopštenju ističe, da autor teksta, profesor istorije Bedri Muhadri, bez ijednog argumenta, koji potvrđuju nezavisni međunarodni istorijski izvori, tvrdi da su svetinje SPC na ovim prostorima arberijske /albanske/ i da su navodno ništa drugo do njihove uzurpirane rimokatoličke crkve.

Ovim tekstom se, dodaju iz Eparhije, šalje jasna poruka Crkvi, da monaštva i sestrinstva, s narodom, trebaju da se isele sa Kosmeta i “oslobode” vjekovne svetinje, da bi postale albanski spomenici.

“Pored etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca, od 1999. godine naovamo, sada je u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i naše Crkve i to na očigled međunarodne zajednice, s ciljem potpunog brisanja svakog traga srpskog postojanja, koji se vidi kroz vekove”, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

Grupa albanskih istoričara, najveću prepreku u ostvarenju ideje etničkog čišćenja Kosova od Srba, vidi u SPC, te se u Eparhiji pitaju – “zašto Muhardi ne može da objasni činjenicu, zašto su albanski ekstremisti nemilosrdno uništavali crkve i manastire koje prisvajaju, lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone, ako su već toliko ponosni na hrišćansku tradiciju?”.

Ovakav odnos prema srpskim hršćanskim svetinjama, kažu, nije se odvijao za vrijeme tragičnih građanskih ratova prilikom raspada bivše Jugoslavije, ali jeste od kraja 1999. godine i u toku narednih godina na Kosovu i Metohiji, u prisustvu međunarodnih snaga NATO saveza.

To ponašanje kosovskih ekstremista i jednog broja političara, bio je glavni razlog da se u planu Marti Ahtisarija iz 2008. godine, čitav jedan Aneks sporazuma posveti zaštiti srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, jer ih je međunarodna zajednica prepoznala kao baštinu SPC, navedeno je u saopštenju.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.