Crna Gora – Ambasada SAD: Istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju

Američka Vlada se raduje partnerstvu sa budućom Vladom Crne Gore, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda, poručila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ocjenjujući da je ovo istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju.

Iz Ambasade su, nakon što je Državna izborna komisija objavila zvanične rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 30. avgusta, saopštili da SAD čestitaju Crnoj Gori na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom izbora.

“SAD će i dalje biti prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore”, poručila je Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da američka Vlada poštuje profesionalnost i posvećenost svih koji su imali ulogu u sprovođenju izbora, uključujući posmatrače izbora iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ i civilnog društva.

SAD su zadovoljne, što su pružile podršku izbornom procesu kroz našu pomoć posmatračkoj misiji Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, što je omogućeno putem granta Nacionalnog demokratskog instituta, navodi se u saopštenju.

“Američka Vlada se nada da će mir i dostojanstvo, koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora, preovladati i u postizbornom periodu”, poručili su iz Ambasade.

U saopštenju se ističe, da američka Vlada osuđuje sva djela nasilja i zastrašivanja, te da poziva na zaštitu manjina i ljudskih prava, ključnih principa demokratije.

“I dok se demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove Vlade, američka Vlada pozdravlja obećanja različitih političkih lidera, da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske spoljne politike i dati prioritet reformama, potrebnim za ubrzanje pristupanja EU”, kaže se u saopštenju.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, održanih 30. avgusta, Koalicija “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” osvojila 30 mandata, Koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, Koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri, saopšteno je iz Državne izborne komisije /DIK/.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, Socijaldemokratska partija dva, a po jednog predstavnika Albanska lista “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu” i koalicija “Jedonoglasno”, navodi se u saopštenju nakon sjednice DIK-a.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.