EU – Kina: Pritisak Brisela na Peking

Lideri EU su poručili tokom jučerašnjeg video samita, kineskom predsjedniku Si Đinpingu, da otvori tržište, poštuje manjine i da popusti obruč oko Hong Konga.

U razgovoru sa Đinpingom putem video-konferencije, uz predsjednicu Evropske komisije, Ursulu fon der Lajen i predsjednika Evropskog savjeta, Šarla Mišela, učestvovala je i njemačka kancelarka, Angela Merkel.

“Evropa je igrač, a ne igralište”, napomenuo je Mišel, koji je predsjedavao video-samitom.

Fon der Lajenova je istakla, da je Brisel ozbiljan u namjeri da dobije pristup na kinesko tržište i u ukidanju barijera.

Merkelova je naglasila, da su ona i njene evropske kolege vršile pritisak na Đinpinga da iznese jasan stav, da li zaista želi sporazum o investiranju o kom pregovaraju i kojim će Kina biti primorana da otvori svoje tržište.

Ona je navela, da saradnja sa Kinom mora biti zasnovana na određenim principima, a to su reciprocitet i fer konkurentnost. Merkelova je dodala, da je opravdan zahtjev za uravnotežen pristup tržištima, s obzirom na kinesku ekonomsku promjenu u proteklih 15 godina.

Odgovor Kine na zahtjeve EU nije poznat, pošto Peking nije učestvovao na konferenciji za medije nakon samita i nije objavljeno zajedničko saopštenje.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.