Godišnjica smrti: Mis Irbi – humanista i učiteljica Srba…

Engleskinja, Adelina Paulina Irbi, veliki dobrotvor Srba u BiH i osnivač ženskih škola, umrla je 15. septembra 1911. godine, u Sarajevu.

Na područje današnje BiH, Mis Irbi je stigla u vrijeme ustanka Srba protiv Turaka, od 1875. do 1878. godine.

Potrešena stradanjima djece izbjeglica u cijelom regionu, otišla je u Veliku Britaniju da upozna svjetsku javnost o njihovim patnjama i formirala odbor za sakupljanje priloga.

Prikupila je oko 240.000 kruna i tim novcem i o svom trošku je kupovala hranu i odjeću, te otvorila 19 škola u Slavoniji za izbjegličku djecu.

Cio svoj imetak, Mis Irbi je zavještala Srpskom kulturno-prosvetnom društvu “Prosvjeta”, osnovanom 1902. godine, radi širenja prosvjete i srpske nacionalne misli u BiH, te internatu za vaspitanje ženske siročadi, koji je osnovala u Sarajevu i u kom je živjela do smrti.

Objavila je knjigu – “Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi”.

Mis Irbi je bila britanska sifražetkinja, putopisac i dobrotvor. Putovala je Balkanom, prikupljala pomoć za ratovima zahvaćena područja, a u Sarajevu je osnovala prvu školu za djevojke.

Adelina Paulina Irbi je rođena 19. decembra 1831. godine, na imanju Bojland Hol, pored mjesta Morningtorp, u grofoviji Norfok, gdje je i odrasla.

Otac joj je bio kontraadmiral Frederik Pol Irbi, koji je svoju sjajnu vojnu karijeru započeo u dvanaestoj godini, a majka Frensis Rajt, kćerka bogatog bankara.

Mis Irbi je u Sarajevu otvorila školu za djevojčice. Obrazovanje, smještaj i ishrana učenica su bili besplatni, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest, što je u početku izazvalo protivljenje i nacionalnih i vjerskih struktura.

Iako je škola bila otvorena za sve vjeroispovijesti, uglavnom su je pohađale srpske učenice, tako da se škola u izvještajima i dokumentima ubrzo počela nazivati – srpska ženska škola.

Mis Irbi je u Sarajevu posebno podržavala rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

U ljeto 1875. godine, u Hercegovini izbija srpski ustanak protiv Turaka, poznat kao Nevesinjska puška. Mis Irbi i njena prijateljica, Prisila Džonston, hitno su evakuisale školu i neke učenice odvode u žensku školu, u Pragu.

Potom, svu svoju pažnju usmjeravaju na pomoć mnogobrojnim izbjeglicama, koje u velikom broju počinju da lutaju putevima. Odlaze u Englesku i započinju prikupljanje novca, za fond za pomoć djeci bez roditelja.

Mis Irbi je iz srpskog ustanka izašla sa atributima “plemenita” i “majka sirotinje”, koji su je pratili do kraja života i sa kojima je ušla u istoriju.

BiH je 1878. godine pala pod austrougarsku jurisdikciju, čije su vlasti nerado dozvoljavale Mis Irbi da se vrati u Sarajevo i obnovi školu. Nova, obnovljena i proširena škola je pružala smještaj za 66 djece, uključujući i dječake.

Adelina Paulina Irbi je umrla 15. septembra 1911. godine. Njena smrt je ožaljena, ne samo u Sarajevu i širom BiH, već i u Srbiji. Zastave su spuštene na pola koplja, a crne tkanine su visile sa mnogih prozora i balkona sarajevskih Srba.

Sahranjena je, prema sopstvenoj želji, na protestantskom groblju na Koševskom brdu. Grob je kasnije izmješten na Groblje Sveti Josip, u sarajevskom naselju Ciglane.

Svu svoju imovinu je ostavila Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” i Zadruzi “Srpkinja”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.