Građani Srbije i dalje imaju zabranu putovanja u EU!

EU nije vratila Srbiju na listu trećih zemlja, kojima je dozvoljen slobodan ulazak u EU, jer je prevagnula ocjena da se situacija u vezi sa epidemijom virusa korona “nije dovoljno stabilizovala, kako u Srbiji, tako i u EU”.

Iako je pitanje povratka Srbije na listu zemalja, za koje se ne primjenjuju restrikcije za ulazak, pokrenuto u radnim tijelima Savjeta EU, ambasadori zemalja članica su skinuli ovu temu sa današnjeg sastanka.

Ambasadori nisu razgovarali o toj temi, tako da nema nikakvih promjena na listi, rečeno je Tanjugu u njemačkim diplomatskim krugovima.

Diplomatski izvori navode, da su se pojedine zemlje članice, na čelu sa Grčkom, zalagale da se zbog poboljšane epidemiološke situacije, građanima Srbije otvore granice EU. Prevagnula je ocjena da se situacija nije dovoljno stabilizovala, kako u Srbiji, tako i u EU, rečeno je nezvanično Tanjugu u Savjetu EU.

Posljednje cifre o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, kojima Brisel raspolaže, idu malo preko EU kriterijuma od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Revizija liste trećih zemlja, za slobodan ulazak u EU, obavlja se svake dvije nedjelje.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.