Hrvatska – demografija: Hrvata manje od četiri miliona!

Ukupan broj stanovnika Hrvatske, od ulaska u EU do kraja prošle godine, smanjio se za čak 190.000 i pao je ispod četiri miliona, proizilazi iz podataka državne statistike.

Hrvatska je, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku /DZS/, 2013. godine imala 4.255.689 stanovnika.

Prošle godine, procjenjuju u DZS-u, u Hrvatskoj je živjelo 4.065.253 stanovnika.

Demografi upozoravaju da su procjene DZS-a, po svemu sudeći, preoptimistične, te da je broj stanovnika u Hrvatskoj još prošle godine bio nešto manji od četiri miliona.

Razlog je što DZS radi procjene na osnovu službenih registara, među kojima su i evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ o migracijama, a mnogi, koji se isele iz Hrvatske, ne prijavljuju u MUP-u svoj odlazak, odnosno ne odjavljuju mjesto prebivališta. Bar ne u početku, dok ne vide kako će se snaći u novoj sredini.

“Vjerovatno nas je već prošle godine bilo nešto manje od četiri miliona. Preciznih podataka nemamo, ali procjene su da se iz Hrvatske, od ulaska u EU, iselilo do 200.000 ljudi. Imamo i negativan prirodni priraštaj, odnosno veći broj umrlih nego rođenih”, kaže demograf Ivan Čipin, za portal “Indeks”.

Čipin smatra, da će se u Hrvatskoj nastaviti negativni demografski trendovi, pa procjenjuje da će 2025. godine, zemlja ostati bez još 100.000 stanovnika.

Hrvatsko stanovništvo je među najstarijim u Evropi – prosječna starost prošle godine je iznosila 44 godine.

U Hrvatskoj je prošle godine, prema podacima DZS-a, bilo 36.135 živorođene djece, dok je broj umrlih iznosio 51.794.

Već tu je zabilježen demografski minus od gotovo 16.000, za koliko je broj umrlih premašio broj rođenih.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.