Korona: Kineska vakcina možda spremna u novembru

Kineska vakcina protiv virusa korona bi mogla da bude spremna za javnost već u novembru, rekla je državnoj televiziji, Vu Guidžen, stručnjak kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Kineske kompanije se utrkuju u razvoju vakcine, a firme “Sinovak bajotek” i “Sinofarm” su prikazale kandidate za vakcine, na trgovinskom sajmu u Pekingu ovog mjeseca.

Predstavnici ovih kompanija su rekli agenciji AFP, da se nadaju da će njihove vakcine dobiti dozvole do kraja godine, poslije obavljanja treće faze ispitivanja.

Vuova je izjavila, da bi vakcina mogla da bude dostupna široj javnosti “oko novembra ili decembra.

Ona nije precizirala na koju vakcinu misli, ali je rekla da je “na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja, sadašnji napredak veoma dobar”.

Vuova je izjavila, da je primila vakcinu u aprilu i da se osjećala dobro tokom prethodnih nekoliko mjeseci, ali nije navela iz koje kompanije je medikament, kojim je imunizovana.

Trenutno postoji devet kandidata za vakcine u kasnim fazama ispitivanja na ljudima, ali su neki naišli na prepreke. Farmaceutski gigant “Astrazeneka” i Univerzitet Oksford su prekinuli privremeno kliničke testove prošle sedmice, jer se jedan učesnik studije neobjašnjivo razbolio.

Neki od kineskih kandidata za vakcine su već ponuđeni radnicima esencijalnih službi, prema programu urgentne imunizacije.

Portparol “Sinovaka” je rekao AFP-u ovog mjeseca, da su “desetine hiljada” ljudi dobrovoljno primili vakcinu ove firme, uključujući 90 odsto zaposlenih u kompaniji i članove njihovih porodica.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.