Rusija – reagovanje: Nedovoljno dokaza za tvrdnje da postoji život na Veneri

Hemijske supstance, koje su pronađe putem dalekosežnog astronomskog posmatranja Venere, ne mogu biti konkretan dokaz da ima života na toj planeti, izjavio je direktor “Roskosmosa” za dugoročne programe i nauku, Aleksandar Blošenko.

“Otkriće hemijskih supstanci, koje mogu biti smatrane hemijskim markerima vitalnih funkcija u atmosferi Venere, putem dalekosežnog astronomskog posmatranja, ne može biti smatrano objektivnim dokazom života na planeti”, naglasio je Blošenko.

Prema njegovim riječima, provjereni istraživački podaci o životu na Veneri, mogu doći samo kroz direktno istraživanje površine i atmosfere planete.

Naučnici su prekjuče saopštili da su detektovali u kiselinskim oblacima Venere gas, pod nazivom fosfin, što ukazuje na to da se mikrobi nalaze na ovoj veoma negostoljubivoj planeti i da je to mogući pokazatelj potencijalnog života izvan Zemlje.

Istraživači nisu pronašli životne forme, ali napominju da fosfin na Zemlji proizvodi bakterija, nastanjena u okruženjima sa vrlo malo kiseonika.

Međunarodni naučni tim je primijetio fosfin, koristeći teleskop na Havajima i to je potvrđeno nakon upotrebe radio teleskopa u Čileu.

Fosfin je gas, čiji se molekul sastoji od jednog atoma fosfora i tri atoma vodonika i veoma je otrovan po ljude.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.