Španija – posljedice pandemije: Protesti prosvjetnih i radnika medicinskih službi

Foto: Agencije

Prosvjetni radnici u španskom gradu Bilbao, stupili su u jednodnevni štrajk, u znak protesta zbog reagovanja regionalnih vlasti na krizu sa kovidom 19, dok su radnici zdravstvenih službi izašli na ulice u Madridu, sa zahtjevom za bolje uslove rada.

Sindikat prosvjetnih radnika Bilbaoa pozvao je članove na proteste, nakon što su regionalne vlasti zatvorile osnovnu školu u Baskiji 10. septembra, pošto je nekoliko nastavnika bilo pozitivno na virus korona.

“Prolazimo kroz situaciju u kojoj se primjenjuje protokol, koji mnogi od nas ne podržavaju i nemamo resurse za tako nešto”, naglasio je jedan od učesnika protesta, Garaci Pizaro.

Sindikati prosvjetnih radnika i roditeljska udruženja su kritikovali vlasti, jer donose planove o zdravlju i bezbjednosti u posljednji čas, ali ministarka zdravlja, Izabel Sela, navodi da je ponovno otvaranje škola prošlo dobro i da su prijavljena oboljenja na nekoliko mjesta.

Demonstranti traže dodatno osoblje i podršku vlasti zbog nedavnog rasta broja oboljelih, u vrijeme kada se učenici vraćaju u klupe, što izaziva zabrinutost od novih slučajeva.

Radnici zdravstvenih službi su u Madridu protestovali zbog, kako navode, nedostatka podrške regionalnih vlasti i traže bolje uslove rada.

“Imamo ljudski problem. Ukoliko se radnici zdravstvenih službi razbole već u septembru, ne želimo ni da mislimo šta će biti u decembru”, rekao je medicinski tehničar Hitne pomoći, Viktor Aparasio, tokom blokade saobraćajnice, nedaleko od madridske bolnice “Migel Gutijeres”.

Špansko Ministarstvo zdravlja je registrovalo u proteklih 24 časa, 3.022 nova slučaja virusa korona i 19 sa smrtnim ishodom.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.