SPC – kalendar: Danas je Sveti Petar Dabrobosanski…

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Sveštenomučenik Petar /Zimonjić/, mitropolit dabrobosanski, sin je vojvode i sveštenika Bogdana Zimonjića. Rođen je u Grahovu, 24. juna 1866. godine.

Monaški postrig je primio 6. septembra 1895. godine. Za episkopa zahumsko-hercegovackog je hirotonisan i ustoličen u Mostaru, 9. juna 1903. godine.

Poslije odlaska u penziju mitropolita dabrobosanskog Evgenija /Letice/, postavljen je kraljevskim ukazom od 7. novembra 1920. godine, za mitropolita ove eparhije.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, savjetovano mu je da se skloni u Srbiju ili Crnu Goru. On je na to odgovorio: “Ja sam narodni pastir, te me veže dužnost, gdje sam dijelio dobro sa narodom, da isto tako i zlo sa narodom podnosim i podijelim i prema tome mora se sa narodom sudbina dijeliti i ostati na svome mjestu”.

Dosljedno je branio pravoslavnu vjeru i srpsko pismo, pred njemačkim Gestapoom. U tom bezočnom napadu, posebno zabrani upotrebe ćirilice, odlučnu ulogu je imao rimokatolički sveštenik Božidar Bralo, ustaški povjerenik za BiH.

Mitropolit Petar je uhapšen 12. maja 1941. godine i zatočen u zatvor “Beledija”, a 15. maja iste godine je otpremljen u zagrebački ustaški logor Kerestinec, gdje je obrijan i oduzeta su mu sva episkopska obilježja.

Prema jednoj verziji, Sveti Petar Dabrobosanski je ubijen u Jasenovcu, gdje je bačen u užarenu peć za pečenje cigle, a prema drugoj je odveden u Gospić, a onda je, sa još 55 pravoslavnih sveštenika, bačen u jamu Jadovno, na Velebitu.

Sveti arhijerejski sabor je 1998. godine proglasio mitropolita dabrobosanskog Petra za sveštenomučenika.

Srpska crkva ga proslavlja treće nedjelje u mjesecu septembru.

Grad Istočno Sarajevo proslavlja Svetog Petra Dabrobosanskog, kao svoju krsnu slavu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.