BiH – Srbija: Potpisan sporazum o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Bratunac

Foto: SRNA

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Vojin Mitrović i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, potpisali su danas sporazume o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Bratunac i o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.

Mitrović je istakao, da je potpisivanje ovih sporazuma veoma važan trenutak za dvije zemlje, te da će ovaj zajednički prelaz znatno ubrzati transport robe i putnika, na zadovoljstvo svih, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog graničnog prelaza Bratunac, koji spada u granični prelaz prve kategorije, sigurno će rasteretiti granične prelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje.

“Most `Bratoljub` je završen još 2017. godine, ali se čekalo do decembra 2019. godine, da bi se usaglasili politički stavovi tri naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda, da u Savjetu ministara obezbijede dodatna sredstva za izgradnju graničnog prelaza Bratunac u iznosu od 3,5 miliona KM, što je novi saziv uradio već na svojoj prvoj sjednici“, istakao je Mitrović.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova je definisano da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini.

Sredstva za održavanje mostova su obezbijeđena budžetom Savjeta ministara za narednu godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina, BiH će izdvojiti 4,5 miliona KM.

Mihajlovićeva je istakla, da je sve veći broj zajedničkih projekata dobra vijest za građane Srbije i BiH, ali i za čitav region, jer su infrastruktura i povezivanje, uslov bržeg razvoja.

Ona je naglasila, da će novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, značiti građanima i privredi i da je zato važno da zajednički granični prelaz što prije bude u funkciji.

“Sporazum koji smo danas potpisali, omogućava nam da krenemo sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 miliona evra u naredne tri godine”, rekla je ona.

Mihajlovićeva naglašava, da je važno da se region povezuje, kako auto-putevima, tako i željeznicom, jer će to značiti brži razvoj, nove investicije i bolji život građana.

“Gradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija i BiH su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude, koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju”, rekla je Mihajlovićeva.

Nakon potpisivanja sporazuma u Bratuncu, Mitrović i Mihajlovićeva su posjetili gradilište.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.