Kanada: Vozač “Tesle” spavao tokom prebrze vožnje

Muškarac je u Kanadi optužen za opasnu vožnju, jer je navodno spavao, dok je njegov automobil marke “Tesla” bio u režimu autonomne vožnje, pri brzini od preko 150 kilometara na čas.

Policija je saopštila da su oba prednja sjedišta bila oborena unazad i da su vozač i suvozač spavali, kada je policijsko vozilo intervenisalo u Alberti.

Kada su policajci uključili rotaciona svjetla, a ostala vozila se sklonila, “Tesla model S” je ubrzao, prenio je BBC.

Vozač star 20 godina je iz Britanske Kolumbije, a pred Sudom će se pojaviti u decembru.

On je inicijalno bio optužen za prebrzu vožnju i dobio je suspenziju od 24 časa zbog umora, ali je kasnije podignuta optužnica za opasnu vožnju.

“Niko nije gledao kroz vjetrobran da vidi kuda automobil ide. Izgledalo je da nema nikog u vozilu, ali je ono ubrzavalo, jer je traka ispred njega bila prazna”, izjavio je policajac Deri Turnbul “CBS news-u”.

On je rekao da je u policiji već 23 godine, ali da ga je ovaj događaj “ostavio bez teksta”.

“Nikad nisam vidio ništa poput ovoga, ali naravno do sada nije ni bilo ovakve tehnologije”, izjavio je Turnbul.

“Teslini” automobili trenutno raspolažu “autopilotom” drugog nivoa, što znači da vozač mora da bude budan i spreman da reaguje, dok drži ruke na upravljaču.

Osnivač kompanije, Ilon Mask, izjavio je da očekuje da će njegova vozila do kraja godine biti potpuno autonomna, sa veoma malo intervencija vozača, ali je dodao da postoji “mnogo malih problema” koje treba riješiti u testovima u stvarnoj vožnji.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.