Srbija: Žene zarađuju i do 16% manje od muškaraca

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji, iznosi u prosjeku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, evropski prosjek je 16,3 odsto, a svjetski 23 odsto, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović.

Povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obilježava u svijetu, Mihajlovićeva je navela, da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

“Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka, da kada bi, kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje”, navela je Mihajlovićeva, koja je i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Ona je napomenula, da je epidemija virusa korona dodatno osvijetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima, kao što su prehrambena i tekstilna industrija, dok ih u najplaćenijim sektorima, poput IT industrije ima malo, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je istakla, da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada, leži upravo u obavljanju neplaćenih poslova kod kuće.

“Čak 96 odsto žena, kao razlog za skraćeno radno vreme, navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci, koje moramo da menjamo”, kaže Mihajlovićeva.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.