Tramp nudi pomilovanje Asanžu, u zamjenu za izvor

Američki predsjednik, Donald Tramp, ponudio je osnivaču “Vikiliksa”, Džulijanu Asanžu, pomilovanje ukoliko otkrije izvor hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine, rečeno je pred sudom u Londonu.

Asanžov advokat, Dženifer Robinson, rekla je da je prisustvovala sastanku, na kom su bivši predstavnik Republikanske stranke Dejna Rorabaher i Čarls Džonson, koji je blizak Trampovoj predizbornoj kampanji, iznijeli ponudu 2017. godine.

Robinsonova je izjavila, da je Asanžu rečeno da je Tramp odobrio sastanak i da će se Rorabaher kasnije sresti sa predsjednikom, radi razgovora o reagovanju na predloženi dogovor.

Prema njenim riječima, dogovor je Asanžu predstavljen kao rješenje kojim svi dobijaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Tramp imati političku korist.

Tokom predizborne kampanje, 2016. godine, “Vikiliks” je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, koje su nanijele štetu tadašnjoj kandidatkinji, Hilari Klinton.

Američke obavještajne službe su izrazile uvjerenje, da je za hakerski upad odgovorna Rusija, u sklopu napora da utiče na izbore.

Rusija negira optužbe i Tramp je odbacio optužbe o bilo kakvoj saradnji sa Moskvom.

Asanž pokušava da se pred sudom u Londonu izbori da ne bude isporučen u SAD, gdje se suočava sa optužbama za udruživanje, radi hakerskih upada u državne računare i kršenje Zakona o špijunaži, zbog objavljivanja povjerljive diplomatske prepiske, 2010. i 2011. godine.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.