Zejtinlik: Srpsku žrtvu sačuvati od zaborava

Dokumentarni film, “Čuvar časti i ponosa”, o čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku, Đorđu Mihailoviću, važan je za kulturu sjećanja, ali i da se naglasi koliku je žrtvu srpski narod podnio u Pvom svjetskom ratu, izjavila je Srni Šefica Predstavništva Republike Srpske u Solunu, Jelena Jovanović.

Jovanovićeva je navela, da srpski narod više njeguje kulturu zaborava nego sjećanja, te je naglasila da se ovim projektom to pokušava promijeniti.

“Nažalost, o tome se ne priča dovoljno, a to bi trebalo više činiti na institucionalnom nivou. I omladinu bi o tome trebalo više obrazovati, da se više priča o velikoj istoriji srpskog naroda, koja se zaboravlja”, rekla je Jovanovićeva.

“Zaboravljajući našu istoriju”, napomenula je, drugi počinju da je mijenjaju.

Prema njenim riječima, oni to čine tako, da se u prvi plan stavlja, bar što se tiče proboja Solunskog fronta, ne da su to Srbi učinili, već da su to učinile sile Antante.

“Upravo zbog toga treba da se ističe koliko je bila važna uloga Srba, da se ističe naša istorija. Važno je i da na ovaj način osnažujemo i naše veze sa Grčkom, koja je jedina u teškim vremenima pokazala da nam je istinski prijatelj”, naglasila je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je dodala, da se to pokazalo i sa prethodnim projektom – “Nevidljivi heroji”, gdje je istaknuto kako je grčki narod pomagao srpskoj djeci tokom rata.

“To su stvari, o kojima želimo da upoznamo ne samo grčku, već i srpsku javnost, koja nije dovoljno upoznata o značaju grčko-srpskih odnosa”, navela je ona.

Dokumentarni film, “Čuvar časti i ponosa”, preveden je na grčki jezik i biće predstavljen i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, krajem oktobra.

“Planiramo da ga pošaljemo i u druge zemlje Evrope, upravo iz pomenutih razloga, da pokažemo žrtvu srpskog naroda i upoznamo javnost sa likom i djelom Mihailovića i uopšte požrtvovanošću cijele njegove porodice, koja još od 1926. godine radi sve da očuva naše junake, koji su vječno ostali u Solunu”, rekla je Jovanovićeva.

Mediji u Grčkoj prikazuju ovih dana sekvence iz dokumentarnog filma “Čuvar časti i ponosa”, o čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku, Đorđu Mihailoviću, čiju je realizaciju iniciralo i potpunu finansijsku podršku obezbijedilo Predstavništvo Republike Srpske u Solunu.

Đorđe Mihailović duže od šest decenija bdije na Zejtinliku, nad 8.000 humki srpskih vojnika, koji su stradali u proboju Solunskog fronta.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.