Rolan Garos kreće u stilu: Liberté, égalité, fraternité…

Pariski grend slem je značajno smanjio novčane nagrade za najuspešnije, a povećao za igrače, koji ispadnu na startu kvalifikacija i glavnog žreba.

Velika pomeranja, gotovo tektonska, događaju se poslednjih meseci u svetu profesionalnog tenisa, pre svega preko sve veće brige, naravno finansijske, za slabije rangirane igrače. Da li je sve to uticaj krize, nastale pandemijom virusa korona ili agendom novog udruženja tenisera, koje vodi Novak Đoković, ili pak kombinovano, tek stvari se dešavaju.

Poslednji dokaz, da je došlo novo doba i da će slabiji teniseri biti koliko-toliko zaštićeni od bankrota, dok će oni najuspešniji krenuti manje da zarađuju, dao je Rolan Garos. Poslednji grend slem u ovoj, nadasve posebnoj sezoni, pored toga što je bio primoran da smanji nagradni fond, ali i da pauzira ambiciozan projekat restrukturisanja sportskog kompleksa u Bulonjskoj šumi, odlučio je i da promeni distribuciju novčanih dobara.

Tako će učesnici prve runde kvalifikacija i glavnog žreba dobiti značajno povećanje, te će ovi prvi zaraditi (bez poreza) 10.000 umesto 7.000 evra, a ovi drugi 60.000 umesto 46.000. A po principu spojenih sudova, to povećanje prouzrokuje smanjenje na vrhu, takođe značajno. “Seča” kreće od četvrfinala, za koje se na prošlom izdanju dobijalo 415.000, a sada 283.500 evra. Polufinalisti sada imaju zagarantovanu sumu od 425.500, a finalisti 850.500 evra. Pobednicima Rolan Garosa u singlu, sada sleduje 1,6 miliona, naspram 2.300.000, koliko se isplaćivalo 2019. godine.

Pariski grend slem, na kom titulu brani Rafael Nadal, ali ne i Ešli Barti, pošto je odlučila da ostane izolovana u Australiji, već je počeo, a trenutno su u toku kvalifikacije. Takmičenje u glavnom žrebu kreće 27. septembra.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.